Kuvapläjäys

Onpas se kauneusaistia viehättävää seutua, kerrassaan kodikkaan nättiä. En muista milloin viimeksi olisimme yöpyneet majapaikassa, jonka ovesta ulos astuessa maisema olisi ollut miellyttävä. Ehkä pitää palata ajassa taaksepäin aina Espanjan camino paikkoihin tai Ranskan telttailuun. Ranskan F1 hotellit olivat aina isojen teiden varsilla. Bratislavassa meillä oli kyllä erittäin mahtava hostelli ja seutukin oli mukiinmenevää, mutta ei näin pikkukaupunkimaisen rauhoittavaa. Vilnassa on vain 0,5 miljoonaa asukasta ja tunnelma on huomattavasti hiljaisempi kuin edellisissä kaupungeissamme. Tähän vaikuttaa myös, että yövymme vanhan kaupungin sydämessä. Anian asunto Varsovassa kyllä sijaitsi niin sanotulla hyvällä alueella. Keskiluokka kutsuu tällaisia vasta pystytettyjä uusia asuinalueita ”hyviksi seuduiksi”, missä on aidattuja taloja, lukittuja sisäpihoja ja paljon ylellisiä pikkukauppoja. Usein talot hohtavat uututtaan lasipintoineen ja kiiltävine kiviseinineen. Kuolettavan tylsää! Tässä alueessa, missä nyt yövymme Vilnassa on aivan eri tavoin sielukkuutta. Hostellissamme on eloisa sisäpiha, jossa lapset leikkivät, sillä piha kuuluu myös monille asuinhuoneistoille. Itse hostellikin on rakennettu vanhoihin asuinhuoneistoihin: puiset natisevat kierreportaat, lattiat tummaa puuta ja keittiökin mummolamaisen kodikas.

Nettiyhteydet ovat viime aikoina olleet olemattomat. Nyt wifilaite välkkyy tuossa muutaman metrin päässä keittiötasolla, joten verkko on kuin tykki. Varsovassa en päässyt nettiin oikein ollenkaan. Toissa kirjoitukseni, jossa käsittelin Polski bussia, sain verkkoon vasta kirjoittamista seuraavana päivänä. Unohdin silloin tekstin alussa mainita päivämäärästä, koska olin niin tohkeissani netin äkkiseltään yhdistäessä. Omat sim-kortit olisivat olleet niin Slovakiessa kuin Puolassakin uskomattoman edullisia. Noin parilla eurolla olisi saanut gigan, mutta maan vaihtuessa koko ajan nettiä ei kannattanut hankkia. Mikä siinä on, kun Eurooppaan ei saada oikeasti kansainvälisiä prepaid kortteja? Orange liittymä, jonka ostin Espanjasta oli nimeltään ”international”, mutta vain puhelut toimivat maan ulkopuolella, ei verkko.

Nyt siis wifistä innostuneena, pistän muutamia kuvia, jotka saavat puhua puolestaan, mitä olemme täällä Vilnassa tehneet. Pistän myös muutamia aikaisempia otoksia.

Puola oli edelleen hyvin edullinen. Ehkä yksi syy oli sen oma valuutta? Parhaimmillaan näin mansikoita jopa 5 slotilla kilo. 4,3 slotia oli yksi euro.

Puola oli edelleen hyvin edullinen. Ehkä yksi syy oli sen oma valuutta? Parhaimmillaan näin mansikoita jopa 5 slotilla kilo. 4,3 slotia oli yksi euro.

20160530_201230

Kalle ja Ania terassilla Varsovassa

20160530_211834

Anian työpaikka vanha yliopistotalo oli hyvin tunnelmallinen iltavalaistuksessa

20160601_152425

Vilnan kaupungista yli puolet on puistoja! Viheralueita ei siis tarvitse etsiä kuten Wienissä. Tässä puisto, joka koostui koristelluissa portaista

20160601_164720

National gallery of art oli ainoa varsinainen turistikohteemme Vilnassa. Muutamia hienoja nykytaideteoksia, sosialistinen taide oli kuollettavan synkkää!

20160601_172359

Vilnassa on paljon myös uusia korkeita taloja. Tämä kuva taidemuseon edestä

20160601_163838

Nuoret taiteilijat työssään Vilnassa

20160531_104351

Lux expres oli nimensä veroisesti luksus. Pääsemme onneksi vielä huomenna takaisin samaan bussiyhtiöön, tällä kertaa Vilna-Riga bussiin

20160601_184741

Nämä johdinautot leimaavat useita Itä-Euroopan katunäkymiä

20160531_201911

Hauska patsas. Siitä tulee mieleen Venäjän tsaarinhovin ”kultaiset munat.” Jotain venäläistä vaikutusta tässä kai on?

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

Kommentoi