Bratislava

Eilen illalla tilasimme ja varailimme kaikki loput bussikyydit sekä hostellit. Maksoimme enakkoon jopa Talinna-Helsinki lautan ja Onnibussin kyydin Helsingistä Ouluun. Nyt ei saisi tulla mitään yllättäviä mutkia matkaan tai koko korttitalo kaatuu dominoilmiön tavoin. Itse en yhtään pidä siitä, että kaikki on pitkälle varailtua, mutta ymmärrän, ettei Kalle jaksanut joka ilta säätää netissä seuraavan hostellivarauksen kanssa. Eilen seikkailimme yksissä tuumin hostelliviidakossa, otimme huomioon sijainnin – että niihin voisi mielellään kävellä bussiasemalta – ja tietyt palvelut, kuten keittiön, toimivan wifin ja järkevät ulos- ja sisäänkirjausajat. Tässäkin on jo niin monta muuttujaa, että useat hostellit putosivat vaatimustasolistaltamme pois.

Useat reissaajat kiinnittävät eniten huomiota hostellin saamiin pisteisiin, monet eivät vilkaisekaan alle kahdeksan arvosanan paikkoja. Meille ne eivät ole mitenkään keskeisiä, paitsi ehkä wifin toimivuus (nyt kun meillä ei ole puhelimissa omaa nettiä) ja perussiisteys. Onhan niitä sanallisia arvosteluita kuitenkin hauska lukea. Uskomatonta, mihin kaikkeen reissaajat kiinnittävät huomiota. Yksi laittoi miinukseksi sen, että muut vieraat olivat jutelleet kymmenen jälkeen illalla. Onko se hostellin vika tai ansio millaisia muut vieraat ovat?

Jes, nyt korvani jälleen poksahti auki. Tätä juuri tarkoitin, kun sanoin suhtautuvani skeptisesti kaiken ennaltamaksamiseen. Minulle on tapana ilmaantua yllättäviä vaivoja. Nyt en ole pitkiin aikoihin sairastunut matkantekoahidastavasti mihinkään mystiseen, mutta aiemmin tämä on ollut yleistä ja itseasiassa juuri tällä hetkellä korvani on kiukutellut. Parisen kertaa yöunien tai päivätorkkujen jälkeen toinen korvani on ollut niin lukossa, etten ole kuullut sillä juuri mitään. Pää tuntuu ikävän raskaalta ja tasapainoaisti on hukassa. Onneksi tilaa ei ole kestänyt pitkään ja luulen, että kyse on vain jonkinlaisesta vahatulpasta. Pitäisi jaksaa käydä apteekissa hakemassa jokin korvakäytävänpuhdistusaine. Hauska sinänsä, että tästä tulee edesmennyt pupumme mieleen. Hänen korvaansa olen viimeksi tiputellut puhdistustippoja, silläkin kyse oli oikeasta korvasta ja se ravisteli korvaansa aina vimmatusti, aivan kuin itsenikin tekee mieli tehdä tukkoisuuden takia

Emme ole vielä saaneet kovin kattavaa kuvaa Bratislavan kaupungista. Tulimme tänne onnistuneesti blabla-kyydillä toissapäivänä. Asumme kuitenkin hieman syrjässä historiallisesta keskustasta, joten ainoastaan eilen kävimme kävelemässä siellä muutaman tunnin. Muuten olemme ottaneet leppoisasti hostellilla: meillä on ihana puistoinen sisäpiha, useita oleskelutiloja sohvineen ja iso keittiö kaikkine varusteluineen. Nyt olemme jo uloskirjautuneet, mutta vietämme silti aikaa hostellin kellariolohuoneessa, josta löytyy ihanan värikkäin patjoin pehmustettuja eurolavoja, sillä bussimme Varsovaan lähtee vasta yhdeltä yöllä. Ulkona on kaunis keli, joten sikäli harmi viettää koko päivä täällä tunkkaisissa sisätiloissa. Kohta pitää kyllä lähteä vaeltamaan, suunnata puistoihin ja ruokakauppoihin. Tavaroiden kanssa ei voi enää kovin laajasti kiertää, mutta menemme oleskelemaan jonnekin ulos. Minulla on kerrankin jopa suomenkielinen paperikirja, jonka löysin hostellin hyllystä! Ihana lukea perinteistä kirjaa, tuntea sivujen kääntäminen nautinto.

Miltä Bratislava on näyttänyt ja tuntunut? Siirtymä läntisestä Euroopasta itään oli hyvin konkreettinen. Matkaa oli vaivaiset 80 km – mikä meni joutuin kuskin höpistessä taukoamatta – mutta silti tällä kaupungilla on itäinen sielunmaisema verrattuna Wienin läntiseen. Siinä missä Wien oli valkoinen, huoliteltu, roskaton, jopa tylsyyteen asti puhdas, arkkitehtuuriltaan kermakakkumainen ja vain satunnaisesti vihreä, Bratislava on arkkitehtuuriltaan monipuolisempi, sieltä täältä rapistunut, kirkkojen kellotorneista löytyy itämaista sipuliomuotoa ja kaupungissa on jopa tyhjiä tontteja tai villinä rehottavia puistoja. Katsoessani Wienin karttaa, huomasin kaupungissa lopulta yllättävän monta puistoa. Noin isoon kaupunkiin nähden niitä oli kuitenkin harvassa. Mietin, olinko jo ollut väärässä kun moitin Wieniä puistottomuudesta, mutta blabla-kuskimme vahvisti asian toteamalla, ”Tiet ovat nyt ruuhkaiset, koska kaikki tahtovat loman vuoksi ulos kaupungista. Esimerkiksi Berliinistä ei lähdetä lomilla mihinkään vaan vetäydytään puistoihin, mutta Wienistä lähdetään, koska siellä ei ole tarpeeksi luontoa.”

Kerron vielä lisää Bratislavasta seuraavassa tarinassa. Lähdemme kohta vielä useaksi tunniksi oleskelemaan keskustan tuntumaan. Toivottavasti bussiasema on yölläkin auki ja siellä on hyvät odotustilat, ilman mitään isompia levottomuuksia! Itse en ainakaan ole kovin levoton tai ylienerginen, sillä nukuin viimeyön hieman huonosti. Olen kyllä oppinut nukkumaan dormeissa aivan hyvin, mutta pari tyttö oli yöelämässä neljään asti aamuyöllä ja he tulivat kunnon kolistelulla sieltä takaisin. Mekin kävimme kurkkaamassa baarielämää, mutta olimme sänkyjemme pohjilla jo ennen puoltayötä. Kovin vilkkaalta yöelämä ei kyllä keskellä viikkoa näyttänyt. Useimmat baarit olivat jo tuolloin kiinni tai sulkemassa ja kadut olivat kuolettavan hiljaisia. Emme saaneet baarissa seuraa, mutta muuten olemme jutelleet paljon hostellin ihmisten kanssa. Yksi korealainen pyöräilijä oli polkenut Istanbulista asti ja puhuimme hänen kanssaan politiikkaa Pohjois-Korean tilanteesta. Hän oli hämmentynyt tiedosta, että me voisimme halutessamme matkustaa maahan. Mutta kukapa sinne haluaisi? Järkyttävää että juuri ne, jotka sinne eniten tahtoisivat eli etelä-korealaiset, jotka ovat samaa sukukansaa sydänjuuriaan myöten, eivät sinne pääse!

Riehaannuin jopa kiipeämään puuhun, kun olin niin tohkeissani hostellin kotoisasta sisäpihasta

Riehaannuin jopa kiipeämään puuhun, kun olin niin tohkeissani hostellin kotoisasta sisäpihasta

Yllättävän uskonnollista porukkaa täällä. Kirkkokin oli täynnä seurakuntaa piipahtaessamme siellä ennen jumalanpalveluksen alkua.

Yllättävän uskonnollista porukkaa täällä. Kirkkokin oli täynnä seurakuntaa piipahtaessamme siellä ennen jumalanpalveluksen alkua.

20160526_103359

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

Kommentoi