Moninaista työtä luonnon monimuotoisuuden keskellä

Mansikantaimien nostamista juurineen ja istutusta uuteen paikkaan, kompostin tyhjennystä, oikeiden jalkojen etsintää biljardipöytiin, pellon kyntämistä haravalla, tietyn kokoisten ruuvien ja pulttien penkomista, perunakasan lajittelua hyviin ja huonoihin pottuihin ja koirien ulkoilutusta. Työ on vaihdellut laidasta laitaan! Mahtavan monipuolista hommaa on kyllä ollut. Koskaan ei ole aamuisin tiennyt, minkälainen työnsarka on edessä. Toisin kuin Marialla, jossa työ oli lähinnä vain koirien lenkittämistä tai Desillä, jossa kaikki projektit liittyivät tavalla tai toisella mökin ja pihan remontointiin. Olemme kyllä viihtyneet jokaisessa helpx-paikassamme, mutta täällä työnkuva on tähän mennessä laajin ja ympäristö idyllisin. Olihan Andalusiassakin huikeat maisemat jos sattui pitämään Oliivipuista, mutta suurinkin oliivien rakastaja olisi pian kyllästynyt loputtomiin samanlaisten puiden letkoihin kukkuloiden rinteillä. Täällä Alentejon-läänissä luonto kukoistaa monimuotoisena.

Mielellään olisin vielä nähnyt neljännenkin helpe-paikan, mutta Caroline perui tulomme. Voi olla myös, että kyseinen pariskuntamme tahtoi pitää meidät niin kovasti, että he sopivat perjantain kahvikutsuillaan Carolinen kanssa asiasta. Kuten jo viimeksi sanoin, kaikki tämän alueen britit tuntevat toisensa ja pitävät enemmän tai vähemmän yhtä. Tosin Jeanette on hämmentyneen ihmeissään, etteivät britti-naapurit halua ostaa hänen vihanneksiaan vaan hankkivat ne mielummin supermarketista. Täysin käsittämätöntähän se on. Jeanette myisi niitä jopa halvemmalla kuin kaupassa ja he saisivat vihanneksensa tästä läheltä, se olisi todellista lähiruokaa. Ei kai se voi olla kuin tottumiskysymys, ihmiset ovat niin tottuneet suuntaamaan supermarkettiin ostoksille.

Kieltämättä on aivan muutamia vihanneksia tai hedelmiä, jotka maistuvat kaupoista ostettuina paremmilta, esimerkiksi kauppojen appelsiinilajikkeissa ei usein ole siemeniä. Onhan se luonnotonta, ettei sitrushedelmissä ole siemeniä, täysin luonnonvastaista, mutta niin paljon miellyttävämpi syödä. Muuta esimerkkiä en kyllä äkkiseltään keksi. Kaikki muut tuotteet ovat olleet tällä tilalla paljon parempia kuin kaupan vastaavat: kullan keltaisia kananmunia, uskomattoman makeita porkkanoita, rouskuvaa purjosipulia ja mehukkaita tomaatteja. Kaikissa on hyvin vahvat ja tuoreet aromit!

Nyt ollaan niin perusasioiden äärellä kuin voi olla! Taimia maahan ja ruokaa ylös. Kädet mullassa ja multaa kynsien alla. Kanat kotkottaa, lampaiden kellot kalkattaa, sammakot kurnuttaa iltaisin, etanat möyrivät mudassa ja luonnonvaraista syötävää kasvia löytyy vähän joka puolelta jos tietää mitä etsiä. Sinapinkukat valloittavat keltaisenaan takapihan ja perunamaan laitamilla kukoistaa Camomilla ja Marigold. Yrttejä on helppo keräillä, mutta varsinaista ruokaa on työlästä viljellä. Kyllähän ruuanhinta on aivan liian alhainen jos miettii, mitä kaikkea sen saattaminen pöytään asti vaatii!

Johny saa huomenna eläkkeensä ja sen kunniaksi olemme suuntaamassa Bejan kaupunkiin ostoksille ja lauantaina lähdemme juhlistamaan ”köyhyyden loppumista” rannikolle.

Nyt pistän muutamia kuvia, kun netti näyttää toimivan.

20160204_144029 20160204_121904 20160203_175907 20160202_152636 20160131_112058 20160131_104702 20160131_171244

 

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

Kommentoi