Kukista betoniin, pellot vaihtuivat kerrostaloihin

Peltopalstat vaihtuivat appelsiinipuuvyöhykkeisiin junanikkunasta. Miten niin kaksi erilaista lääniä voikin elää rajanaapureina, niin lähellä toisiaan? Siinä missä Algarve sykkii turismille, on hektinen, kansainvälinen ja täynnä pieniä kaupunkikeskittymiä, Alentejo elää maanviljelystä, on kohtalaisen sisäänpäinkääntynyt ja miellyttävällä tavoin hidastempoinen. Kyllä Alentejokin silti houkuttelee puoleensa, tosin ei niinkään matkailijoita kuin maahanmuuttajia. Oikeastaan Evoran historiallinen kaupunki on alueen ainoa kunnon turistipyydys, muuten Alentejoon mennään olemaan ja asumaan. Ouriquen alueella oli asunut noin 20 ulkomaalaista, kun helpex-paikkamme isäntäväki oli ostanut talonsa 13-vuotta sitten. Nykyään alueella asusteli lähes 400 maahanmuuttajaa, lähinnä eläkeläis-brittejä.

Jokseenkin nurinkurista, kuinka portugalilais-nuoret lähtevät Britanniaan ja britti-eläkeläiset suuntaavat toiseen suuntaan eli Portugaliin. Kummatkin tietenkin etsivät parempaa elämää, portugalilaiset töitä ja britit parempia puitteita eläköityä kuin kotimaassaan. Jotkut lähtevät puoliväkisin, portugalilaiset ajaa liikkeelle työttömyys ja brittieläkeläisistä useat väittävät, ”Ei meillä olisi varaa elää Englannissa, kaikki on vain liian kallista.” Luultavasti nämä ”ei meillä olisi varaa” toteamukset täytyy tulkita vain niin, ettei heillä olisi Britanniassa varaa aivan samaan elintasoon kuin täällä. Jeanette ja John tosin eivät vaikuttaneet kovin rikkailta. Olivat he joutuneet panostamaan tilan kastelujärjestelmään ja aurinkopaneeliin, mutta kaikki muu oli selvästi rakennettu enemmänkin suurella kekseliäisyydellä kuin suurella rahalla. Sitä vastoin Des Espanjan puolella vaikutti hyvinkin varakkaalta, koska oli rempannut taloaan viimeisen päälle, suhtautui sähkön käyttöön huolettomasti (meidänkin huoneemme patteri oli koko ajan päällä),mitä erinäisempiä kodinkoneita ja työkaluja löytyi joka lähtöön, ruokakaupasta ostettiin mitä käteen sattui tarttumaan ja pihassa seisoi useita autoja. Silti hänkin oli sitä mieltä, että Englannin kallis hintataso oli suorastaan pakottanut hänet muuttamaan Etelä-Eurooppaan.

No ei minun pitänyt puhua näistä imigranteista. Paitsi sen verran vielä sanon, että monien mielestä tällainen maahanmuutto, jossa kohtalaisen varakas ihminen lähtee rikkaasta maasta halvemman elintason maahan, on aivan luonnollista ja hyväksyttävää. Silti nämä samat ihmiset saattavat arvostella Suomeen pyrkiviä. Samasta asiastahan lopulta on kyse: ihmisen oikeudesta tavoitella itselleen mielekästä elinympäristöä! (Sota ja sen sellaiset ovat tietenkin vielä painavampia syitä)

Nyt on kuukauden vapaaehtoistyöputki takana ja on aika asettua jälleen Faroon kirjoittelemaan. Yritän nyt tosissani panostaa kirjoittajaopintoihin – vuorossa on niin draamakohtauksen kuin elämäkerran naputtelua. Romaanini on ollut tauolla, mutta ehkä vielä intoudun uppoamaan sen maailmaan. Tulimme eilen Faroon ja tuntuu kuin hukkuisin kaikenmoiseen tekemiseen, niin käytännönjuttuihin – pyykinpesuun, uusien vaatteiden hankintaan työnteossa kärsineiden tilalle ja siivoukseen – kuin kaikkeen vähemmän käytännölliseen, kuten netissä puuhailuun.

Äsken katselimme Euroopan karttoja. Kohta pitäisi alkaa tosissaan suunnittelemaan pyöräilyreittiä takaisin Suomeen. Meillä on kaksi pääreittivaihtoehtoa. Kummatkin kulkevat ensin Pohjois-Portugaliin ja sieltä Espanjan rannikkoa itään ja Ranskan puolelle. Sen jälkeen nokan voisi suunnata joko:
1. Ranska, Italia, Slovenia, Kroatia, Unkari, Itävalta, Tsekki, Puola, Liettua, Latvia, Viro
2.Ranska, Saksa, Itävalta, Tsekki, Puola, Liettua, Latvia, Viro

Ensimmäisessä vaihtoehdossa siis lähdettäisiin heti Ranskan maalla ylöspäin Pariisia kohden ja vasta sieltä länteen päin, kun taas toisessa lähdettäisiin lähes heti Espanjan rajan jälkeen Etelä-Ranskaa länteen. Ensiksi mainitussa tulisi enemmän Itä-Euroopan maita ja toisessa poljettaisiin taas pitemmästi lännessä. Mitä sanotte lukijani, kumpaa suosittelisitte? Puntari kääntyy Itä-Eurooppa painotteisen reitin puoleen junien halvempien hintojen suhteen (välillä nostaisimme pyörät junaan) ja maapongauksen vuoksi – siinä tulisi enemmän uusia maita. Mutta toisaalta länsipainotteinen tie olisi ehkä hieman lyhyempi. Se voisi olla myös maastoltaan tasaisempaa, ainakin Saksa olisi varmasti tiestöltään helppoa polkea. Itä-Euroopan yleisestä hintatasosta en oikein enää tiedä mitään, kun siitä on jo yli 10-vuotta kun siellä pyörimme interreilillä. Tiedän ruuan olevan Ranskassa ja Saksassa kohtalaisen halpaa, mutta ei kai se nyt voi ainakaan kalliimpaa olla idässä? Toisaalta Euroopan maiden hintatasot ovat kyllä heitelleet viime vuosina niin, että kuka tässä enää pysyy perässä, mikä on mitäkin edukkaampi. Kun olimme pari vuotta sitten Espanjassa, kaikki siellä kehuivat Portugalia paljon halvemmaksi. Nyt olemme itse saaneet todeta, kuinka yhtäkkiä Espanja onkin taas aavistuksen halvempi kuin Portugali. Puhun lähinnä elintarvikkeiden ja vaatteiden hinnoista.

Tällä haavaa ei muuta Faron hyörinnän keskeltä. Sammakoiden öinen kurnutus on vaihtunut naapureiden lauleskeluun. Haarapääskyjen viserrys on myös jäänyt taakse ja tilalle on tullut ajoittaiset ampulanssien ujellukset. Onhan se maaseudun äänimaailma kauniimpi! Silti kaupunkielämä on omalla tavoin energisoivaa. Tietty ihmishyörinä on toisaalta tervetullutta maaseudun pysähtyneisyyden jälkeen. Jos hektisyys painaa, pyörällä pääsee äkkiä hujauttamaan kilometrien mittaisen hiekkarannan rauhaan.

Edellisen helpex-paikkamme isäntäpari eli John ja Jeanette

Edellisen helpex-paikkamme isäntäpari eli John ja Jeanette. Vähän jotain Emmerdale-hahmojahan he muistuttivat :)

Näitä Camomilla kukkia kutsutaan "Alentejon lumeksi"

Näitä Camomilla kukkia kutsutaan ”Alentejon lumeksi”

Tässä on Portugalin suuri ylpeys: korkkipuu. Tuo oksien yläosan käppyrä kuoritaan pois oksan pinnalta ja siitä syntyy korkkia

Tässä on Portugalin suuri ylpeys: korkkipuu. Tuo oksien yläosan käppyrä kuoritaan pois oksan pinnalta ja siitä syntyy korkkia

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

2 kommenttia

 1. Tuomas Reply

  Tsau!

  Paljon onnea matkaan, mikäli nyt päätätte lähteä tuolle matkalle! Kuulostaa aivan uskomattoman hienolta.

  Esim Numbeosta on hyvä katsoa hintakehitystä ja vertailla maiden hintoja, linkki tässä:
  http://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp

  Ja kai olette perehtyneet EuroVelo:n sivuihin ja karttoihin? Uskoisin myös, että kannattaa ottaa heihin yhteyttä, he ovat aina kiinnostuneita jonkinasteisesta yhteistyöstä.

 2. Kiitti kommentista Tuomas! Matkasuunnitelmat ovat nyt aikalailla lyöty lukkoon, ainakin sen osalta että lähdemme. Itäinen ja hieman pitempi reitti on valittu. Pitääpä käydä kurkkaan karttoja tuolta eurovelolta. Saa nähdä kuinka paljon matkasta poljemme pyörällä ja paljonko menemme junalla, riippuu paljolti maastosta, pyörien kestävyydestä, kunnostamme, keleistä, junienhinnoista yms

Kommentoi