Apuvaihtoa – kuka auttaa, ketä ja missä?

Helpx kuuluu samaan ryhmittymään vapaaehtoistyö-sivustoja kuin vaikkapa wwoofing tai workaway. Helpx:n vahvuuksia verrattuna wwoofingiin on kuitenkin kiinteä hinta maasta riippumatta. Maksamalla 20 euroa tämän palvelun jäsenyydestä saa näkyville kaikki kohteet ympäri maailman. Wwoofingissa maksu on maakohtainen – paitsi independent wwoofingissa, jonka maavalikoima ei ole kovin laaja. Jäsenyys niin wwoofingissa kuin workawayssa säilyy ainoastaan vuoden, kun taas helpx tunnukset pysyvät hengissä parisen vuotta. Wwoofauksessa kyse on luomutiloilla työskentelystä, helpx kohteissa taas työkenttä on laajempi ja värikkäämpi. Joukkoon mahtuu niin hostelleja, maatiloja, eläintenhoitoa kuin rakennusprojekteja. Työnsarka voi olla melkein mitä vain, mutta pääsääntö on, ettei työ vaadi erityistä ammattitaitoa. Työn on tarkoitus olla kohtalaisen kevyttä ja vain 4-6 tuntia päivässä. Jutunjuoni on kuin vaihtotaloudessa: sinä annat työpanoksesi ja sinulle annetaan sitä vastaan ilmaiset ruuat ja katto pään päälle.

Miten lähteä liikkeelle? Aluksi helpx-sivuille luodaan oma profiili – pariskunnat pystyvät luomaan yhteisen profiilin, mikä on selvää säästöä. Kummankin ei tarvitse maksaa erikseen 20 euroa. Sittemmin pääsee selailemaan eri työpaikkoja, joita voi hakea valitsemalla tietyn maan tai vaikkapa rajaamalla työt tiettyyn kategoriaan. Jokaisella työkohteella on oma profiilinsa, jossa ihmiset kertovat keitä he ovat ja, mihin he tarvitsisivat apua. Yleensä he kertovat myös tarkemmin, minkälaisen majoituksen tai muut puitteet pystyvät tarjoamaan. Jotkut innostuvat houkuttelemaan tulijoita hyvinkin kaunopuheisesti; he saattavat ylistää kaupunkinsa tai kylänsä upeita maisemia, kokkaustaitoaan, suloisia koiriaan, hyvää nettiyhteyttään tai vaikkapa uima-allastaan. Toisissa profiileissa taas kerrotaan vaan lyhyesti faktat ja ei turhia runoilla.

Usein profiili saattaa sisältää liian vähän informaatiota, mutta kysymällä viisastuu. Jos kiinnostuu jostain paikasta, kannattaa kysyä sähköpostilla tarkennuksia itselle tärkeisiin seikkoihin. Ihmiset arvostavat eri asioita. Me olemme aina rankanneet ylimmäksi ne vaihtoehdot, joissa on oma erillinen majoitus – kaipaamme omaa rauhaa -, ei lapsia, mahdollisimman paljon lemmikkejä, kaunis luonto ympärillä ja mahdollisuus kokkailla itse. Mutta eri ihmiset arvostavat eri asioita. Itsekin kyllä arvostaisin sitä jos joku kiikuttaisi ruokaa nenäni eteen, sillä monissa helpx paikoissa saa istua valmiiseen pöytään, mutta gluteenittoman ruokavalion vuoksi se on minulle lähes mahdotonta.

Tiivistän tähän lyhyesti minkälaisissa helx-paikoissa me olemme työskennelleet. Kolmisen vuotta sitten työskentelimme Italiassa Massimolla pihapiirin kunnostuksessa ja Brucella puutarha-apulaisina. Tällä reissulla olemme autelleet:

-Venta Valerossa Espanjan Andalusiassa. Eläkeläis-britti Des oli vaimonsa kanssa ostanut vuosi sitten remontoitsijan unelmatalon, jonka nikkaroinnissa oli edelleen työmaata jäljellä. Desillä oli muutamia oliivi- ja mantelipuita, mutta viljely oli hänelle jonkinmoista sivupuuhastelua, päämielenkiinto kohdistui taloon. Me kunnostimme pihapiiriä, kuokimme maasta rikkakasveja, pyyhimme remonttipölystä vastavalmistuneita kylpyhuoneita, teimme sementtiä ja korjasimme aitaa. Ympäristö oli jylhää maaseutua kumpuilevine oliivipuulehtoineen.

-Priego de Cordobassa, Espanjan Andalusiassa. Täällä parasta antia olivat uskomattoman hyvin koulutetut ja muutenkin erittäin mahtavat koirat. Työ koostui lähinnä niiden lenkittämisestä, sillä tarkoitus oli saada toinen piski laihtumaan. Priego oli kaupunkina kaunis ja Maria-emäntämme ajelutti meitä myös lähiseudulla autollaan. Usein helpx-paikkoihin kuuluu pienimuotoinen retkeily vapaapäivinä. Myös Des kierrätti meitä alueen kaupungeissa ja esitteli nähtävyyksiä.

-Ouriquessa, Portugalin Alentejossa. Työnkuva on ollut hyvin laaja; kaikkea mitä maanviljelyyn saattaa kuvitella kuuluvan ja lisäbonuksena sellaista, mitä siihen ei kuvittelisi kuuluvan. Olemme istuttaneet lukuisia taimia, mutta myös koonneet biljardipöytiä ja purkaneet niitä. Ympäristö on idyllistä maaseutua lampaiden kellojen kalkatuksineen. Pelloilla kukkii luonnonkukat kaikessa keltaisuudessaan ja puitakin on muistettu jättää pystyyn.

Kaikki kokemuksemme ovat olleet myönteisiä. Huonoista kokemuksista olemme kuulleet vain toisin päin eli esimerkiksi tämä tila oli kerran saanut työläiset, jotka tappelivat, juopottelivat ja lopulta vain katosivat. Onneksi John ja Jeanette uskalsivat vielä antaa toisille, eli meille, helpxäläisille mahdollisuuden. John sanoi, ”Mutta teidän jälkeen meillä on taas suuret odotukset, on vaikea löytää ketään joka sopisi teidän saappaisiinne, tehän voisitte vielä tulla takaisin.” Saa nähdä tulemmeko takaisin, mutta hienoja kokemuksia nämä kaikki vapaaehtoistyöpestit ovat olleet. Portugalin matkaoppassa kerrottiin agriturismista ja painotettiin, kuinka joissakin kohteissa saattaa saada auttaa tilan töissä. Siis maksaa maltaita siitä, että pääsee töihin? No, me olemme myös päässeet, vieläpä ilmaiseksi, tai jopa rahanarvoisia etuja vastaan! Maaseututurismilla rahastetaan käsittämättömiä hintoja Etelä-Euroopassa. Jos haluat kokea maaseudun aidosti ja läheltä ilman turhaa kaupallisuutta, suosittelen helpx-sivustoa!

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

29 kommenttia

 1. Olipas kiva lukea näistä vapaaehtoistyökokemuksista, kun itse julkaisin juuri samaa aihetta käsittelevän postauksen jolla osallistuin tuohon fb-feediinkin. :) Itse olin siis joulukuussa lammastilalla Norjassa, jonne päädyin sattumalta liftikuskin kautta. Meidän isäntäväkemme valitti, että meitä ennen siellä olleet slovakialaiset työntekijät olivat olleet ihan kauhean huonoja. Sanoivat, että me saimme päivässä aikaan saman minkä he kahdessa viikossa. 😀 Eivät he minusta kyllä yhtään niin toivottomilta vaikuttaneet.

  Tämä vaikuttaa inspiroivalta sivustolta, hyvä että löysin tänne! Ja Portugali on ihana maa, toivon että joku päivä saan itse hostata siellä työteliäitä matkalaisia.

 2. Wwoofing on tuttua Australiasta (siis nimenä, en ole itse kokeillut), mutta eipä ole tullut mieleen, että vastaavaa voisi tehdä Euroopassakin. Varmasti mielenkiintoinen ja ikimuistoinen kokemus!

 3. Onpa hauska tapa reissata! Olen kyllä kuullut tällaisesta, mutten oikein koskaan sen enempää asiasta ottanut selvää. Kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoiselta.

 4. Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Mitenköhän tuo onnistuisi lapsen kanssa? :)
  Täytyypä käydä kurkkaamassa palvelun nettisivuja.

 5. Meillä on ollut HelpX nyt kovasti mielessä tulevalle reissulle, sillä siinä voi hyvin säästää asumiskustannuksissa, kun tarjoaa vastineeksi auttavan käden. Mukavan ajankohtaisena tuli tämä postaus. Kiitos siitä! :)

 6. Tämä oli ihan uutta, en ollut kuullutkaan koko HelpX:stä mutta kuulostaa tosi hauskalta! Kiva postaus! :)

 7. Hei näistä kokemuksista on mielenkiintoista lukea, koska tää on sellainen pieni haaveeni ollut aina ja vielä samoilla kriteereillä, paljon eläimiä ja vähemmän lapsia 😀 Hauskaa että tällaista on mahdollisuus toteuttaa myös ympäri Eurooppaa! :) -Monna

 8. Kiva lukea kokemuksia! Itse löysin tuon Helpx:in joitakin vuosia sitten kun tarkoitus oli käyttää sitä yhdellä Espanjan reissulla ja saada samalla amiksen työharjoittelu suoritettua. Suunnitelmat muuttuivat ja päädyin Skotlantiin muita reittejä pitkin. Muistelisin, että se olisi ollut silloin ilmainen, mutta vaikkei olisi ollutkaan, niin ihanan edullinen hinta heillä kyllä on (edelleen). Mutta niin vaan vieläkin on ensimmäinen kerta testaamatta :). Loistava palvelu on takuulla vaikkei omakohtaista kokemusta olekaan!

 9. Kiitos tiedosta! Ei mulla ole mitään tietoa tällaisestakaan. Wau mitä kokemuksia olette saanut, ne eivät varmasti koskaan katoa mielestä. Laitan tämän postauksen talteen, kiitos vielä.

 10. Tästä saitista en ole kuullutkaan, kiitos tiedon jakamisesta! Pidemmälle reissulle lähtiessä tuo voisi olla kiva vaihtoehto rahoittaa majoitus hetkeksi ja tutustua paikalliseen elämänmenoon:)

 11. Minä olen hulluna ankkoihin ja mopseihin ja mielelläni haluaisin tehdä työtä jompien kumpien parissa. Olisi kiva viedä koira lenkille ja leikkiä koiran kanssa. Pidän muistakin koirista. Tuntuu välillä, että pidän eläimistä enemmän kuin ihmisistä. Mutta siis joo, olen miettinyt kyllä, voinko tarjota tällaista apua. Suomessahan haetaan tunnetusti lammaspaimenia kansallispuistoihin, mutta saa maksaa maltaita, että pääsee siihen työhön ja silti sinne on hirveä tungos joka kerta. Mun moraaliini ei mahdu sellainen, että työn tekemisestä joutuisi maksamaan, vaikka olisi mopsipaimen tai ankkapaimen.

 12. Tämä oli mukava juttu! Itselläni on to do- listalla ainakin vapaaehtoistyö, mutta miksei tämäkin! Kiitos kivasta jutusta, josta sain uutta tietoa.

 13. Mielenkiintoinen postaus! Helpx oli mulle täysin tuntematon ennen tätä, mutta wwoofingista olin kyllä kuullut. Ei ole tullut testattua tuollaista, mutta kuulostaa ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta!

 14. Tää olikin mielenkiintoinen postaus, tuo olisi niin meidän juttu! Täytyy perehtyä tarkemminkin, wwooffingia mietittiin jokin aika sitten, mutta tämä kuulostaa vielä paremmalta!

 15. Ei ole minulle lainkaan tuttua tämän firman toiminta. En myöskään usko, että tämä olisi minulle sopivaa toimintaa, mutta varmasti mielenkiintoinen vaihtoehto heille, joita vapaaehtoistyö kiinnostaa.

 16. No nyt tuli vastaan kyllä sellainen matkailunmuoto, joka on itselleni ihan tuntematon!

 17. Helpx on mulle näistä tuttu, mutta en ole vielä kokeillut. Muuta kautta olen kyllä tehnyt vapaaehtoistyötä Sveitsissä. Aina silloin tällöin tulee selailtua noita Helpx paikkoja, niistä onneksi osan näkee, vaikka ei ole maksanut jäsenyyttä. Varmasti joskus kokeilen myös vapaaehtoistyötä tuota kautta. :)

 18. Mielenkiintoinen tapa reissata. Ei ehkä se mulle omin, sillä töitä koulun kuin ihan töidenkin puolesta on yleensä ihan tarpeeksi Suomessa, ja reissuun lähden sitten rentoutumaan.

 19. Kiva lukea näistä kokemuksista! Vapaaehtoistöistä on nyt tullut enemmänkin luettua. Itse en koe että tuo olisi itselleni se omin matkustusmuoto, mutta varmasti monta tyyppiä keitä tämä kiinnostaa! :)

 20. Informatiivinen postaus, vaikka ei itselle niinkään ajankohtainen. Tämähän on yksi hyvä tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin ja samalla säästää matkakustannuksissa. Erinomainen idea reppureissaajille ja erilaisia elämyksiä haluaville!

 21. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Vitsi kun en opiskeluaikaan tuollaisesta vaihtoehdosta tiennyt. Tällä hetkellä itsellä töitä on niin paljon, että lomalla haluaa kyllä sitten olla ihan vapaalla.

 22. Mielenkiintoista ja aivan mainio tilaisuus päästä tutustumaan maahan vähän pintaa syvemmältä ja hiukan toiselta kantilta kuin pelkkänä turistina. Jollain tavalla voisin itsenikin tuohon kuvitella, kun tilanne vain olisi oikea. Kukapa tietää mistä sitä vielä itsensä löytää. :)

 23. ”Portugalin matkaoppassa kerrottiin agriturismista ja painotettiin, kuinka joissakin kohteissa saattaa saada auttaa tilan töissä. Siis maksaa maltaita siitä, että pääsee töihin?”

  Ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan ….

  Mielenkiintoinen kirjoitus, tosin ei mulle ajankohtainen.

 24. Tämä sattui olemaan itselleni aika ajankohtainen juttu – kiitos siis todella hyvistä vinkeistä!

 25. Upeaa että löytyy yhä enemmissä määrin mahdollisuuksia tällaiseen! Voisin hyvin kuvitella itseni johonkin vapaaehtoistyöhön. Mielellään sellaiseen, mikä pelastaa maailman :)

 26. Kiitos kiinnostavasta jutusta! Kaikki vaihtoehtoisuus ja vapaaehtoisuus kiinnostaa.
  Helpx on minullekin uusi tuttavuus, mutta saattaa hyvinkin tulla jossakin vaiheessa tutuksi. Olisikohan muuten ystäväni juuri ollut niiden kautta maailmalla? Ja vapaaehtoistöistä maksaminen on aivan järjetöntä! Jos esimerkiksi haluaa Afrikkaan tekemään ilmaisia töitä, pitää maksaa koulutuksesta paljon. Itse olen kaikessa yrittänyt toimia hieman omalla tavallani, auttaen ilman välikäsiä. Jopa kummilapsen voi ottaa maailmalta ilman järjestöä. Kunhan menee ja tutustuu siihen lapseen ja hänen perheeseensä :).

 27. Workawayn kautta kesällä lähdössä Italiaan, saas nähdä opinko viininvalmistamisen jalon taidon.

 28. Tää kuulostaa tutulta, en muista oliko justiinsa Helpx, mutta samalla idealla toimiva, jota itekin selailin pari viikonloppua takaperin! Pitää kyl tutustuu sivustoon tarkemmin, kerta on suosittelunkin arvoinen. :)

 29. Mielenkiintoista lukea vapaaehtoistyöstä :) Helpex ei ole tuttu entuudestaan, pitää varmaan vähän tutkia sitä. Vapaaehtoistyö ulkomailla kiinnostaisi, en vaan oikein osaa sanoa millainen ja missä.

Kommentoi