Portugalilaistakin portugalilaisempaa

(artikkelikuvateksti: hys, älkää kertoko kellekään, kuinka hieno maa tämä on)

Usein olen kirjoittanut eri maista juttuja, joissa pohdin, mikä on maille ominaista. Nyt mennään jälleen samalla teemalla, mutta asteen verran omintakeisemmin. Koska maalaustaide on suosittua Portugalissa, ajattelin antaa maalausten kertoa kulttuurista. Totta kai katumaalausten aiheet ammentavat ympäröivästä kulttuurista, siksi ne kertovat osuvasti, mitä täällä arvostetaan ja mikä on tärkeää.

Postaukseni on Etelä-Portugali keskeinen, koska en ole käynyt Lissabonia pohjoisempana. Sanoisin kuitenkin useimpien kuvien kertovan yleisesti Portugalista.

 

20151210_124040

1.Kalat ja muut merenelävät, niin ravintona kuin harrastuksenakin.

Äyriäisiä, simpukoita ja kaloja syödään runsaasti. Toisaalta monet merenelävät, kuten merihevoset ovat myös nähtävyyksiä, ja sukeltaminen on suosittu harrastus, etenkin matkailijoiden keskuudessa.

 

20151210_134812

2. Hurja liikenne ja autojen suuri määrä.

Harvoin liikenne aivan näin hurjaa on kuin kuvasta voisi päätellä, mutta kuva kertoo mielestäni hyvin ja hauskasti asenteista liikenteessä: mennään kuin tuli pyörien alla. Moottoripyörät ovat täällä lopulta kohtalaisen harvinaisia, mutta autoja sikiää joka nurkan takaa. Lähes jokaisella on oma auto!

20151210_124748

3. Viinit, etenkin vihreä viini ja portviini.

Mainittuja viinityyppejä valmistetaan ainoastaan täällä Portugalissa. Vihreää viiniä tuotetaan suppealla ja tarkasti määritellyllä alueella Porton lähettyvillä. Intiassa entisillä Portugalin alueilla tuotetaan viiniä, jota he kutsuvat portviiniksi, mutta käsittääkseni sillä ei ole virallista hyväksyntää. Vihreä viini on kauniin väristä, – aavistuksen vihertävää – hieman kuplivaa 9 prosenttisena mietoa. Sitä vastoin portviini on väkevää eli noin 19 prosenttista ja maultaan makeaa.

20151210_115127

4. Purjeveneet ennen ja nyt.

Portugalin historiassa valtavat ja taidokkaat purjeveneet mahdollistivat sen siirtomaaimperiumin. Ne ovat tuoneet maalle vaurautta ja valtaa. Portugali on ollut varsinainen merenkulun mahtivaltio. Nykyään purjeveneitä näkyy edelleen paljon, mutta ne ovat lähinnä huvikäytössä. Tosin luin vasta tiedeuutisena, kuinka rahtilaivoihin mahdollisesti suunnitellaan otettavaksi käyttöön uudestaan purjeet, ikään kuin lisäenergian lähteinä ja lähinnä ympäristösyistä.

20151210_124110

5. Kahvila ja terassikulttuuri.

Kahviloita ja pastelarioita kasvaa kaupungeissa kuin sieniä sateella, niitä putkahtelee esiin joka kadunkulmasta. Maassa juodaan hyvin paljon kahvia, etenkin pieniä espressoja. Hieman hämmentävää on, kuinka baarit ja kahvilat ovat usein samoja paikkoja. Kahviloista saa siis aina myös alkoholijuomia, vaikka ne leimallisesti olisivatkin ensisijaisesti kahviloita.

20151204_172838

6. Musiikki ja tanssi

Joulukonsertteja kaduilla, opiskelijoiden järjestämiä rumpuparaateja, tanssinäytöksiä satama-aukiolla ja lukuisia tanssipaikkoja (lähinnä Faron ympäristössä, itse Farossa tanssikursseja liikuntapaikoissa). Kitaroita on näkynyt maalattuina useisiin graffiitteihin ja katusoittajille näytetään heittävän helposti kolikoita. Tosin katusoittajia ei lopulta esiinny Farossa kovinkaan usein, mutta muita musiikinäytöksiä on sitäkin enemmän.

20151128_142751

7. Jalkapallo

Tämä kohta tuskin tarvitsee sen kummempaa tarkennusta kuin, että paikalliset jalkapallojuokkueet ovat kannattajilleen henki ja elämä. Jalkapallojuokkue ja sen menestys on tärkeä osa kunkin kaupungin identitettiä.

20151210_114759

8. Katolinen usko ja pyhymykset.

Varmasti uskonnon merkitys on ollut aikanaan suurempi kuin nykyään, mutta edelleen suurin osa portugalilaisista kuuluu katoliseen kirkkoon. Yhteiskunta on maalistunut, mutta usko näkyy edelleen voimakkaasti esimerkiksi katukuvassa: upeat kirkot, monissa katujen nimilaatoissa pyhimyksiä ja uskonnollisia maalauksia penkkien selkänojissa, kuten tässä kuvassa.

20151210_121822

9. Aurinko

Monet hedelmäpuut kukoistavat jatkuvan auringon ansiosta ja turistit ryntäävät Algarven rannoille paahtamaan itseään. Täällä Etelä-Portugalissa auringonpaiste on tärkeää matkailun kannalta, ja kun se sattuu paistamaan yli 300 päivää vuodessa, siitä on tullut myös jonkinlainen alueen tunnus.

20151127_151328

10. Appelsiinit

Kuvassa on appelsiinintaimen, jota pidetään kunnioittavan varovasti kämmenessä. Portugalilaiset ovat kehitelleet appelsiinistä aivan oman makean lajikkeensa.

20151106_130421

11. Rakkaus lemmikkeihin

Kylien ja kaupunkien läpi pyörräillessä koirat haukkuvat siellä ja täällä. Joka aamu kerrostalomme pihassa kymmenet ihmiset ulkoiluttavat mitä eri näköisimpiä hurttia. Suosituimmat rodut näyttävät olevan pieniä, pörröisiä ja ylivilkkaita. Yleensä koiria juoksutetaan irti, vain hyvin harvoin ne ovat hihnassa. Eläinkauppojen häkeissä asustaa pentukoirien lisäksi myös kaneja, jyrsijöitä, lintuja ja kissoja. Pihallamme autojen katoille kiipeilee – ja niiden alla torkkuu – lukuisia kulkukissoja. Kodittomiakin eläimiä usein ruokitaan, esimerkiksi parkkipaikkamme kissojen ruokakupin joku käy säännöllisesti täyttämässä. Portugalilaiset ovat siis hyvin eläinrakasta kansaa!

 

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

22 kommenttia

 1. Jännä skiniteos!
  Pelkäänpä, että mietokin viini on minulle liian vahvaa. Toivottavasti autoistuminen ei tarkoita julkisen liikenteen näivettyneisyyttä, niin kuin yleensä on asian laita.
  On hienoa, että arska paistaa 300 päivää vuodessa. Kyllästyyköhän siihen ikinä. Tai no, minä en ainakaan kyllästynyt siihen Kaliforniassa.

 2. Mielenkiintoista luettavaa! Olen tällä hetkellä Thaimaassa ja meidän vakio aamiaispaikka on portugalilaisten omistama. Kuulen joka aamu heidän kehuja portugalilaisesta viinistä ja kahvikulttuurista 😀 Muuten, Tanskassakin on normaalia se, että kahvilassa myydään alkoholipitoisia juomia, ja ”mennään kahvilaan” ei oletuksena tarkoita kahvin juomista, vaan voi tosiaankin tarkoittaa vaikka olutta.

 3. Upea toi pullo ja seinämaalaus, jossa kädestä kasvaa lehti. Tykkään niin paljon ulkoseinissä olevista kauniista maalauksista. Joulukonsertit kuulostaa ihanilta, mutta huomasitko, että kohta 6 löytyy listasta kahdesti? :)

  • Kiitti huomiosta! Kävin korjaamassa toisen numero kuutosen seitsemäksi, kun alkoi häiritsemään. Nyt siinä on sitten yksitoista kohtaa, mutta sehän on vain virkistävän poikkeavaa, kun usein listauksissa on pyöreät kymmenen :)

 4. Kuulostaa juuri siltä Portugalilta, missä me keväällä kävimme: merenelävät, hyvä viini, aurinko, seinämaalaukset… Tykkäsin kovasti maasta ja toiveissa olisi päästä keväällä uudestaan Portoon!

 5. Hauska postausidea lähteä liikkeelle katumaalauksista. Portugalilainen vinho verde on minustakin hyvää, suosikkini on Casal Garcia -niminen vinkku. Tuohon kahvilakulttuuriin täytyy sanoa, että alkoholia saisi varmaan Suomessakin aika monesta kahvilasta, jos lainsäädäntö lupaviidakkoineen olisi toista maata. Kyllähän esim. konjakki ja kahvi -yhdistelmä kuitenkin on ihan klassinen, ja miksipäs ei sopisi myös kahvilaan myyntiin.

 6. Kääk, kasvatit juuri mun Portugali-kuumetta! En ole tuolla koskaan vielä käynyt, mutta viinimatkalle olisi ihan kiva lähteä 😉

 7. Tosi kivoja kuvia ja mielenkiintoinen postaus! Mulla on suunniteilla matka Lissaboniin helmikuun alkuun, tämä vaan kasvatti halua matkustaa sinne :)

 8. Tosi hienoja kuvia ja tuon taiteellisen vihreän seinän kanssa pääsi oikeuksiin. Voidaan siis sanoa, että oli sekä ilo lukea että katsoa tätä postausta!

  Itsellä ei ole kokemusta kuin Algarvesta ja Lissabonista, mutta postauksesta löytyi kyllä ne elementit, minkälaisen Portugalin olen itse kokenut. Se ehkä itseä on imettänyt, että huomattavasti enemmän suomalaisia on asettunut Costa del Solille verrattuna Algarveen, vaikka jälkimmäinen on mielestäni jotenkin ”parempi”. Ehkä Costa del Sol on helpompi ja siellä on isommat suomalaisyhdyskunnat, itse valitsisin näistä kahdesta Algarven.

  Toisaalta Lissabon on yksittäisistä kaupungeista itselleni ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana suurin pettymys, missä olen käynyt. Kaikki järjestäin ovat hehkuttaneet sitä niin paljon, joten omat odotukseni oli sitten varmasti liian korkealla. Paljon kivaa siellä oli, mutta ei minusta kaiken sen hehkutuksen arvoinen mitä siitä on minulle kerrottu ja kaikissa blogeissa ollut :-) Annan sille kyllä vielä uuden mahdollisuuden, ehkä jopa useamman. Jotain kiehtovaa siinä kaupungissa on, ainakin valokuvausmahdollisuudet ja illalliset pitkän kaavan mukaan 😉

  Ja vielä lopuksi jalkapallosta: tuo on niin totta kuin olla vain voi. Jonkun joukkueen kannattajaksi synnyttään ja kuollaan – se on monelle elämäntapa!

 9. Olipa ihana postaus ja hyvin olit löytänyt sopivia maalauksia. Minulla on jotenkin korkeat odotukset Lissabonista, että haluaisin siellä käydä jossain vaiheessa. Portugalilaiset viinit ovat myös makuuni :)

 10. En ole aiemmin kuullut vihreästä viinistä hm. Hienot kuvat, upeita töitä.

 11. Ihana postaus Portugalin luonteesta, tätähän se juuri on!
  Portugalissa on mukava kuljeskella kaupungilla ja katsella näitä maalauksia sekä todella hienoja laattakuvateoksia mm. seinissä . Eikä Algarvea ilman Vinho Verdeä ja sardiineja, nam!

 12. Minun Portugalini rajoittuu Lissaboniin. Ensimmäisellä kerralla oli ihana istua huhtikuisessa auringonpaisteessa vinho verdeä siemaillen. Se oli minusta niin ihanaa. Toisella kerralla viini oli kuin mikä tahansa muukin. Niin ne mielikuvatkin muuttuvat.

 13. Taide kaduilla on ihanaa! On ilahduttavaa tehdä kävelylenkkejä kun kulman takaa vastaan voi tulla vaikka minkälaisia hienouksia. Itse olen käynyt Portugalissa muutaman kerran, mutta en Lissabonissa. Se vääryys on joskus korjattava!

 14. nuo viinit!!!PS. Pysähdyin pohtimaan asiaa ihan useampaankin otteeseen- ihanko tosissaan purjeita rahtilaivoihin? Rahtilaivat kuitenkin kulkevat aina melkoisessa lastissa? Riittäisivätkö purjeet oikeatsi tuomaan jotain merkittävää etua? Olen nyt ihan hämilläni :-)

 15. Portugalissa haluaisin vielä joskus käydä ihan kunnolla. Yksi ilta Lissabonissa ja viikko Madeiralla ei oikein vielä anna laajaa kuvaa maasta. Meren herkut olivat tuolla kyllä erinomaisia ja haluaisin päästä takaisin maistelemaan Portugalin makuja!

 16. Olen vieraillut Portugalissa kerran teini-iässä ja kyllä kipinä jäi, että pitäisi vielä joskus sinne päästä.
  Huikeita maalauksia ja tosi makea idea lähteä niiden pohjalta kertomaan maasta.

 17. Hauska lähestymistapa kulttuuriin! Suomessa jos lähtisi moista tekemään, niin tuntuu että tagit olisi se mitä saa katukulttuurista irti… Mutta maassa maan tavalla. Portugalia ovat monet kehuneet ja se on meidänkin listalla pitkään ollut, mutta yleensä reissut ovat suuntautuneet Eurooppaa kauemmas. Jospa sitten vaikka niitä eläkepäiviä aikanaan viettämään, jos ei muuten :)

 18. Taiteesta en ymmärrä yhtään mitään, mutta Portugali kiinnostaisi kovasti. Pisteet eläinrakkaudesta ja auringosta, miinus liikenteestä. Uskoisin, että sieltä kuitenkin löytyisi mukavasti luontoa ja voisihan sitä hieman viiniäkin nauttia. :)

 19. Upeita seinämaalauksia ja kivasti tehty postaus. Minua vähän harmittaa, etten ehtinyt Espanja-syksynäni Portugalin puolella. e vaikuttaa niin ihanalta maalta. Lissabonissa olen käynyt, mutta muuten koko Portugali on täysin tutkimatta.

 20. Mulle Portugali on tuttu vain Madeiran ja Lissabonin osalta, ja molemmissa näkyi paljon katutaidetta – aika paljon juuri niistä teemoista, joita tässä postauksessa luetellaan!

 21. Ihania asioita. Olin viimeksi Portugalissa joskus lapsena, mutta halunnut siitä asti päästä takaisin. Nyt vielä enemmän. :)

Kommentoi