Ääribudjetin Lissabon

Raitiovaunut rymistelevät ylös ja alas jyrkkiä kukkulanrinteitä. Vaunuja löytyy joka lähtöön: kaikki ovat jollain tapaa yksilöllisen näköisiä, on kirkkaan punaisia, kuluneen keltaisia sekä vanhahtavan vihreitä. Joidenkin kyljissä mainostetaan Coca Colaa, mutta suurin osa on välttynyt mainoksilta ja kyljet hohtavat pelkissä kirkkaissa väreissään ja ”hill tour” teksteissään. Vaunu numero 28 on paikallisten boikotissa, sillä se ylitsepursuaa turisteja.

Lissabonin keskustaa halkovat kapeat kiskot ja niillä kulkevat hauskat pyöreäkulmaiset pienet raitiovaunut ovat nousseet kaupungin tunnukseksi. Mitä muuta omaleimaista täältä löytyy? Koska kaupunki on rakennettu usealle kukkulalle, se tuo arkkitehtuurisia haasteita, ja nämä haasteet näkyvät kiintoisasti kaupunkikuvassa. Aikanaan on rakennettu jopa hissi kuljettamaan asukkaita yläkaupunkiin. Tämä tornimainen hissi, jonka huipulla on neliönmuotoinen tähystystasanne kuin linnassa, on nykyään kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kaupunkia koetteli tuhoisa maanjäristys 1700- luvulla ja sen vuoksi tuota vanhempia rakennuksia ei juurikaan ole säilynyt, paitsi muutamia poikkeuksia, kuten Belemin torni. Hissin lisäksi tuo torni löytyy jokaisesta turisteille suunnatusta postikortista. Tornissa tosin ei ole muuta erikoista kuin sen ilmiömainen selviytymistarina: se ei sortunut vaan lipui joen keskeltä rantautuen jökitörmään.

Luin vasta Sintrasta kirjoitetun matkapostauksen, jossa esiteltiin hienosti Sintran kohteet. Lissabonistakin on varmasti kirjoitettu lukuisia artikkeleita, joissa käydään läpi tärkeimmät nähtävyydet. En siis näe mitään tarvetta listata nähtävyyksiä tämän enempää, mitä niitä äsken pinnasta raapaisin. Mikä siis voisi olla juttuni rakenne ja kantavateema?

Koska edelleen kirjoitan ääribudjettimatkailusta, voisin valoittaa Lissabonia tältä kantilta. Kaupunki on köyhälle museoiden rakastajalle paratiisi! Täältä löytyy monia ilmaisia tai puoli-ilmaisia museoita. Vierailimme eilen taidemuseossa ja sähkömuseossa ja kumpikaan ei maksanut senttiäkään. Modernin taiteen museo oli mielestäni hyvin korkeatasoinen, sillä sieltä löytyi Picasson ja Dalin teoksia, mitä kuuluukin löytyä jokaisen itseään kunnioittavan modernintaiteen museosta. Lisäksi oli Andy Warholia – Marilyninin naamasta tomattipurkkiin – jotka ovat klassikoita puhuttaessa pop-taiteesta. Omaan makuuni museossa oli liikaa poliittista julistetaidetta, mutta siitä harmistuminen jäi unohduksiin, kun museosta kuitenkin löytyi myös räiskähteleviä valtavia maalauksia, mitkä ovat aina lempilapsiani modernissa taiteessa. Iso kuvapinta, jossa rohkeasti lentää monenkirjavat värit, saa minut aina pysähtymään eteensä. Sitä vastoin pelkät symmetriset muodot – raidat, ruudut ja viivat – eivät saa innostumaan. Näyttely lähti liikkeelle juuri näistä muutaman muodon tauluista – oli jopa tyypillinen tyhjä valkoinen kangas – eli katsojalta otettiin heti luulot pois, mutta onneksi näyttely piristyi ja moninaistui sen jälkeen.

Sähkömuseo painottui hiilivoiman käyttöön ja höyrykoneiden historiaan. Vesivoimasta kerrotiin jonkin verran, mutta enemmän olisi voitu painottaa aurinko- ja tuulivoiman historiaa, sillä ne jäivät lähes unohduksiin. Ottaen huomioon museon pääsymaksuttomuuden, se oli kuitenkin laaja ja antaumuksella suunniteltu. Muualla Euroopassa ilmaiset museot ovat usein hyvin pieniä ja yksinkertaisia, mutta tuo ei tosiaan ollut sitä – eivätkä nähtävästi muutkaan Lissabonin museot. Sähkömuseossa oli rakenneltu havainnollistavia laitteita, kuten valtavia painokoneita, joiden sisämyksissä hiilet hehkuivat ja niiden päällä ihmishahmoinen nukke liikkui kuin työläinen. Nikolai Teslan vaihtovirrasta kertoi jonkinmoinen sähköinen ja rätisevä pallo nousten ylös lasiputkessa. Pelottavin oli laite, jossa kehoitettiin laittamaan sormen päät levyä vasten ja pyörittämään kammesta. En ymmärtänyt laitteesta sen enempää, joten tein kuten kehoitettiin ja yllättäen sain sormiin pienet sähköiskut. Toisessa sormessa ei tuntunut miltään, mutta toinen sormenpääni oli sopivasti haavoilla – olin vahiongossa tökännyt sen partakoneenterään penkoessani pesupussia – joten se nipisteli makoisasti.

Kirjoitukseni kantava teema voisi olla vaikkapa ”Kuinka selviytyä Lissabonissa alle 15 eurolla päivässä?” Nyt siis asiaan. Museot ovat mielestäni parhaita ilmaisia huvituksia, toiseksi ovat puistot hienoine suihkulähteineen ja kolmanneksi rakennukset ulkoapäin. Belemin torni on joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai ilmainen, mutta muuten 6 euroa jos tahtoo sisälle. Mutta kuka käskee menemään rakennuksiin aina sisälle – sinne ihmismassan jalkoihin tallottavaksi ja tönittäväksi – monet rakennukset ovat näyttävämpiä ulkoapäin. Eilen katselimme rakennuksia ja puistoja kävellen, tänään teimme raitiovaunukierroksen. Yhden päivän rajaton joukkoliikennelippu maksaa 6 euroa ja se käy niin metroon, bussiin kuin ratikkaan. Liikkuminen on siis kohtalaisen edullista. Olemme tähän asti suosineet vain yhdenmatkanlippuja, jotka maksavat 1,40 e. Tänään tuo rajaton päivälippu oli kuitenkin hyödyllinen, sillä samalla lipulla pääsi myös historialliseen hissiin ilmaiseksi.

Niin, mutta pitäähän ihmisen myös syödä ja nukkua, kukaan ei pelkillä huvituksilla elä. Ensimmäiset yöt olimme hostellissa, joka maksoi 10 euroa yhdeltä eli käyttörahaa jäi vain vaivaiset 5 e. Kaupasta ostettu ruoka on suhteellisen halpaa ja laitamme hyvin yksinkertaisia kasvispöperöitä, jotka koostuvat lähinnä riisistä, vihanneksista ja pavuista. Väittäisin siis, ettemme kuluttaneet ruokakauppoihin paljon yli 10 euroa päivässä meiltä yhteensä. Asiaa tosin auttoi, että ihmiset jättävät hostellien keittiöihin aina perustarpeistoa, kuten suolaa, öljyä, margariinia, kahvia, teetä yms, joten niitä ei tarvitse hankkia.

Nyt olemme olleet ilmaiseksi yötä Carlosilla, joten olemme voineet tuhlata entistä enemmän syömisiin ja huvituksiin. Tosin huvituksista emme lopulta keksineet kuin raitiovaunuajelun ja keliakiani takia emme ole syöneet ravintoloissa. Kahviloista olen ostanut kahvikupposen ja jäätelöä ja nautiskellut niitä terasseilla istuen. Monena päivänä olemme myös syöneet puistopiknikkitapaan. Budjettini kyllä antaisi myöten syödä silloin tällöin ravintoloissa – 15 euroa on vain suuntaa-antava raja, 20 e vasta ehdoton – mutta en mahavaivojen pelossa kerta kaikkiaan uskalla. Jokaisen ravintolan ja kahvilan pääasiallinen anti koostuu vehnästä. On monenmoisia leivoksia, täytettyjä leipiä, pizzaa ja pastaa. Täytyy lohduttautua sillä, että halvaksi tulee. Ehkä minun täytyy kuitenkin sen hieman avata ravintoloiden hintatasoa: syrjäisemmissä paikoissa yksinkertaisen annoksen saa noin 5 e ja hienommissa paikoissa vähän laadukkaamman aterian 10-15 e. Tarkoitan yksinkertaisilla annoksilla kebabia, paistettua riisiä kasviksilla, burgeria ranskalaisilla tms. Sen syrjemmäksi ei tarvitse mennä, kunhan Anjos alueella ottaa suunnaksi jonkin pikkukujan etnisen ravintolan. Toisaalta myös turisoituneimmilta alueilta näyttää löytyvän ihmeen edullista sapuskaa, esimerkiksi hissin luona ravintolabuffet näytti kustantavan vain 7 e. Siis te jotka kitisette Lissabonin ravintoloista ”Eihän täällä ole yhtään halvempaa kuin Suomessa”, pois sieltä Praca do comercio aukiolta!

Lähes ilmainen huvitus olisi myös halpojen viinien maistelu. Viinipullo kauppojen hyllyltä irtoaa parhaimmillaan alle eurolla. Itse olen kuitenkin ollut sen verran pahassa flunssassa, ettei minkäänlainen tissuttelu ole kiinnostanut. Hostellin keittiön hyllylle joku oli unohtanut laadukkaan ja avatun punaviinipullon, jota piti tietenkin maistaa – oli hyvin pehmeät aromit – mutta vain muutama tilkka lämmikkeeksi kurkkukipuun. Yleisesti matkailijat tulevat Portugaliin hyvien viinien perässä ja yllättäen täällä on myös moninainen olutkulttuuri. (Lissabonista löytyy olutmuseo) Vanhemmat papat hostellissamme olivat paneutuneet kunnolla erilaisten oluiden maisteluun ja heillä oli vauhti päällä.

Lissabon ei ole ollenkaan hullumpi kaupunki ääribudjettimatkailijalle, koska liikkuminen täällä on edullista, hostelli irtoaa 10 euron pintaan ja sohvasurffaajia on paljon, ja monet nähtävyyden ovat maksuttomia. Ostosten tekoon tämä ei ole mikään edullinen kaupunki, arvelisin hyvin keskitasoiseksi muihin Euroopan kaupunkeihin verrattuna. Itse en ole tosin ostanut kuin aluspöksyt ja villasukat kiinalaisesta kaupasta, jotka kummatkin maksoivat euron. Jos tarvitsee käyttötavaraa, sitä kyllä irtoaa noista kiinalaisten kaupoista puoli-ilmaiseksi.

Lissabonissa parasta on kaunis ja värikäs arkkitehtuuri – koristeellisia kaakelilaattataloja ja vanhoja valkoisia kirkkoja. Tunnelmaltaan kaupunki on hyvin hillitty, jopa hieman kylmäkiskoinen. Mistään letkeästä tunnelmasta tuskin voi puhua, mutta myönteisesti asian voi kääntää niin päin että ihmiset ovat mukavan rauhallisia. Isäntämme Carlos sanoikin portugalilaisia hyvin hillityksi kansaksi verrattuna Espanjalaisiin. Kuvittelin tulevani jonkinmoiseen Espanjan pikku-veli maahan, jossa kieli ja ihmiset muistuttavat paljolti naapuriaan, mutta lopulta maa tuntuu eroavan monessa suhteen Espanjasta.

……

Sitten vähän päiväkirjamaisempaa tekstiä: Olemme siis kirrelleet katuja ja kujia nämä viime päivät. Vauhtia on hieman hidastanut flunssani, mutta inkiväärin pureskelun voimin se on pysynyt kurissa. Carlosilla on varsin vaikuttava asunto: lattiat ihanaa kiiltävää puuta, vessanlattia mustaa kiveä, iso keittiö ja yhdelle ihmiselle tilaa runsaasti neline huoneineen. Carlosin kämppä sijaitsee Belemin alueen äärirajoilla, mikä muodostui tänään hieman ongelmaksi, sillä täältä ei pääse keskustaan kuin yhdellä ratikalla ja tuo linja oli juuri silloin jumissa. Jouduimme odottamaan kyytiä yli tunnin!

Olimme alunperin varanneet vuokra-auton, mutta peruimme sen. Selvisi, että Carlos olisi joka tapauksessa lähdössä etelään huomenna. Hän on menossa hoitamaan asioitaan Portimaoon, josta on vain noin 60 km. Faroon. Saamme siis sopivasti häneltä kyydin! Eivätkö sopivat yhteensattumat vielä tähän lopu. Hänellä on sattumoisin juuri Farossa loma-asunto tyhjillään, eli juuri siinä kaupungissa, johon mahdollisesti suunnittelimme kotiutuvamme. Emmehän vielä tiedä, pidämmekö Farosta, mutta sillä on hyvä potentiaali: ei liian iso, mutta ei liian pieni, sekä kaupunkia että luontoa, hienot rannat, hyvät kulkuyhteydet, todennäköisesti hyvät kelit.

Carlos ei ole suostunut sanomaan, paljonko velottaisi asunnostaan. Hän vain lausahti ”Nukkukaa siinä ensin yksi yö, päättäkää sitten pidättekö siitä vai ette ja katsellaan hintaa sen jälkeen.” Matkaamme siis huomenna Carlosin autolla etelään ja testaamme hänen asuntonsa: onko sänky pehmeä, tuleeko suihkusta kuumaa vettä, saako lämmityksen toimimaan, onko alueella ruokakauppoja ym palveluita yms. Hauskaa että voimme ensin ilman mitään sitoumuksia katsastaa kämpän!

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

24 kommenttia

 1. Hauska lukea aivan erilaisesta tavasta matkustaa kuin oma. 15 eurolla päivässä en pärjäisi missään. Se voisi riittää, jos majoitusta ei lasketa mukaan, mutta ei mitenkään Euroopassa. Mutta on ihan hurjan hienoa, että jokainen voi matkustaa itselleen sopivalla tavalla!

 2. Olen samaa mieltä, että museot ovat usein parhaita ilmaisia huvituksia! Sekä kirkot ja upeat vanhat rakennukset :) Maa, jossa on edulliset hyvät viinit ja monipuolinen olutkulttuuri olisi just passeli lomapaikka meille. Pitääkin laittaa Portugali korvan taakse :)

 3. Portugali on haavelistallani. Komppaan Terhiä: maa, jossa on hyviä viinejä ja hyvää olutta sekä tietysti paljon edullista nähtävää ei voi olla kovin huono kohde. :)

 4. Lissabonin hintataso on mukavan edullinen moniin muihin länsieurooppalaisiin pääkaupunkeihin verrattuna. Olen samaa mieltä, että parasta on kaunis ja värikäs arkkitehtuuri.

 5. Mäkin kannatan ilmaisia huvituksia, vaikka välillä käytänkin ihan kauheita summia mm. pilvenpiirtäjien sisäänpääsymaksuihin. Mutta mua ei kyllä museot kiinnosta, että ne joutuisin jättämään täällä väliin. Mutta puistot ja rakennukset, ja pelkkä yleinen tunnelma kaduilla… Halvasta ruoasta ja juomasta puhumattakaan :)

 6. Minäkin tykkään katsella rakennuksia mieluiten ulkoapäin. Harvoin viitin maksaa pääsymaksua, jotta pääsisin sisälle, paitsi korkeisiin torneihin ja näköalaterasseille, jostain syystä rakastan katsella maisemia korkealta ja olen siitä valmis maksamaankin. Portugali on ihana. Olin joskus vuosia sitten Lissabonissa ja ihastuin siihen rappioromantiikkaan. Pakko päästä sinne vielä uudestaan.

 7. Edellinen visiittimme Lissaboniin oli aivan liian lyhyt ajallisesti ja ajatuksissa on ollut palata sinne tutkimaan lisää kaupungin antia; hyvä vinkki nämä maksuttomat museot, joista erityisesti modernin taiteen museo houkuttelee.

  Se on muuten totta, että eroavaisuuksia Espanjan ja Portugalin välillä on melko paljonkin. Oikein hämmästyimme esimmäisellä Portugalin matkalla mm. ihmisten huomattavasti pidättäytyväisempää käytöstä verrattuna eläväisiin espanjalaisiin.

 8. Lissabon kiinnostaisi. Hyvä kuulla, että siellä selviää hyvinkin edullisesti. Vuosi sitten teimme siellä yhden yön pysähdyksen matkalla Madeiralle. Käytännössä meillä oli kuitenkin vain yksi lyhyt ilta aikaa, joten ei siinä oikein muuta ehtinyt kuin syömässä käydä. Joku kerta takaisin!

 9. Lissabon kiinnostaa minuakin kohteena. Niin monet sitä aina kehuvat, mutta jostain syystä en ole vielä ehtinyt sinne asti. Kaupungeissa kaikkein parasta tekemistä on vaan kuljeskella ympäriinsä ja haistella tunnelmaa, se on onneksi ihan ilmaista! :)

 10. Kiva lukea juttua Lissabonista koska oon mahdollisesti menossa sinne ensi vuonna alkuvuodesta :)

 11. Hyvin sanottu tuo ruokapaikkojen hintataso. Usein pitää tuntea alue, jotta tietää mistä päin löytyy halvat ja herkulliset ravintolat! Kiva lukea paikallisesta hintatasosta.

 12. Lissabon on kiinnostellut jo jonkin aikaa! Plussaa vielä se, että siellä pärjää pienellä budjetilla. En tiedä pystyisinkö itse ihan noin pieneen budjettiin, oon vähän liian mukavuudenhaluinen ja ehkä vähän höveli rahankäyttöön reissun päällä 😀

 13. Monissa paikoissa löytyy yllättävän hyvin halpaa tai ilmaista tekemistä, mutta ilmaiset ja etenkin laadukkaat museot jaksavat aina ilahduttaa jotenkin erityisesti. Eikä ne halvat viinitkään nyt varsinaisesti haittaa.

 14. Tykkäsin niin tästä postauksesta. Mun mielestä on aina mielenkiintoista lukea millaisilla pienemmilläkin budjeteilla porukka on selviytynyt reissuillaan. Pitäisi varmaan itsekin joskus tehdä oikeasti mietitty päiväbudjetti matkoille. Oon todella huono siinä… Olin muuten myös unohtanut, että Lisssabon on noin edullinen kaupunki. :)

 15. Museoiden puolesta liputan minäkin :) Lissabonissa olen käynyt kerran, monta vuotta sitten. Visiittini oli tosin aika pikainen joten en oikein ehtinyt muodostaa kaupungista kokonaiskuvaa. Mullakin on yleensä pieni budjetti mutta ihan noin pienellä rahalla en varmaan selviäisi.

 16. Lissabon olisi tosi ihana paikka. Ja tosi ihailtavaa selvitä 15e/pv jos siinä on jo majoituskin mukana. Wau, tuottaisi varmasti vaikeuksia itselleni!

 17. Todella kiva juttu, että on myös tällaisia pienen budjetin matkailusta kertovia postauksia. Valtaosa matkabloggajien postauksista on kuitenkin enemmän sellaisia, että 15 € on mennyt jo pelkästään yhdellä terassipysähdyksellä. Uskoakseni tällaisille postauksille on oma lukijakuntansa, ja kaikkia kuitenkin kiinnostaa myös aina kohteiden ilmaisetkin kivat nähtävyydet!

  Itsellä Lissabonin fiilikset on kaksijakoiset. Kaiken sen hehkutuksen jälkeen mitä siitä olen kuullut, on se suurin pettymykseni 2000 luvulla tapahtuneiden reissujen kohteista. Annan sille kyllä uuden mahdollisuuden.

  Tram 28 on kyllä upea, siitä ei pääse mihinkään!

 18. Kerrassaan edukas hostelli siellä teillä! Omasta viime kerrasta Lissaboniin alkaa olemaan jo niin monta vuotta, että en muista tarkasti hintatasoa. Noi parin euron viinit on kyllä käsittämättömän edukkaita…

 19. Lissabon on ihana :) Ja edullinen, kunhan tosiaan lähtee siitä pääturistiaukiolta pois. Muistelen, että varsinkin lounasaikaan sai hyvällä hinnalla (5-8€) usemman ruokalajin ja karahvillisen viiniä.

 20. Mielenkiintoista lukea tällaista, mutta itseltä menisi kyllä koko touhusta kaikki ilo, jos joutuisin laskemaan noin tarkasti matkabudjettia – eipä sillä, että koskaan pärjäisinkään 15 eurolla. Ehkä, kuten Annika sanoi, saattaisin pärjätä jossain Euroopan ulkopuolella jos majoituskustannuksia ei laskettaisi. :)

 21. Jäänpä mielenkiinnolla seuraamaan tilanteen kehittymistä :-) Itse alan jo alakuloisesti hyväksyä sen tosiasian etten hallitse budjetointia millään valuutalla… :-/

 22. Lissabon on kyllä mainio kaupunki. Toisaalta kaikki ei kaupungista tykkää, ja ymmärrän sen hyvin. Epäsiisti, huumeongelmainen jne. Ihan noin pienellä summalla/päivä en siellä kuitenkaan pystynyt pyörimään. Saattoi mennä ”hitusen” enemmän.

 23. Lissabon on varmasti yksi paikoista, joissa voi pärjätä erittän pienelläkin budjetilla. Välillä on kivaa haastaa itsensä menemään ihan minimillä ja joskus sitä yllättää, miten paljon kaikkea voikin tehdä aivan ilmaiseksi!

 24. Museot, joihin on ilmainen sisäänpääsy, ovat niin parhaita, koska niihin voi mennä vaikka katsomaan vain yhden taulun. Käsittääkseni myös kannattavia museoille, koska ihmiset sitten tuhlaavat museokaupassa vähintään sen verran, mitä olisivat käyttäneet sisäänpääsyyn!

Kommentoi