Miksi mökille?

 

Mökin ikkunasta ei näy kuin mustikanvarpuja ja järvi. Kaiken yllä lepää liikkumattomuus ja hiljaisuus. Kaupunkielämään tottuneen silmin mökkimaisema voi näyttää jopa kammottavan pysähtyneeltä. ”Eihän siellä korven keskellä ole mitään, eikä siellä tapahdu mitään,” näin ajattelevat monet vähänlaisesti mökkeilleet tai huonoja kokemuksia keränneet. Myös useimmille ulkomaalaisille suomalaisten vetäytyminen jokaisella lomalla metsän keskelle on suuri arvoitus.

 

Suomessa on lähes 500 000 kesämökkiä. Monissa pienissä kunnissa mökkiläisten osuus kunnan vakituisiin asukkaisiin verrattuna yltää jopa puoleen, kuten esimerkiksi omassa mökkikunnassani Konnevedellä. Kunnille mökkiläiset ovat mieluisaa voittoa, mutta mökkiläisen itsensä kukkaroa pienen töllin omistaminen verottaa. Mökkeily ei ole mitään halpaa hupia, sillä tönöstä joutuu maksamaan kiinteistöveron, sekä usein tiemaksuja ja jätemaksuja. Mökin kunnossapidossa on myös oma huolensa ja pitäähän mökille myös kulkeutua, joskus pitkänkin matkan päästä. Mikä ihme siis saa suomalaiset tahtomaan näitä ”riippakiviä”, vaikka mökin jatkuvien kulujen hinnalla saattaisi matkustaa toistamiseen etelän lämpöön? Suomen kesä ei ole aina erityisen kaunis ja silti suomalaiset raahaavat kimpsunsa ja kampsunsa mökeilleen sateen ja kylmyyden keskelle.

 

Tässä välissä täytyy myöntää, ettei mökkeily sovi saumattomasti kulkurimaiseen elämäntapaan. Mökillä ollaan pitkiä aikoja paikoillaan ja kuten jo sanottu aivan halpaakaan se ei ole. Miksi siis kirjoitan mökkeilystä ääribudjettimatkailun sivuilleni? Miellän sen omanlaiseksi kotimaanmatkailuksi ja siinä mielessä perhemökille kulkeutuminen on edullista verrattuna muuhun Suomessa reissailuun. Oma mökkimme on tosiaan sukumökki ja sillä on kesän mittaan kymmenisen vakituista käyttäjää ja lisäksi siellä käy useita vierailijoita. Mökin käyttöoikeudet ovat siis laajat. Siitä huolimatta että mökkiin liittyy tietty omistamisen leima, mökkeily toisaalta sopii minimalistiseen elämäntapaan. Jos asettuu korpeen, mistä on lähimpään kyläkeskittymään matkaa kymmeniä kilometrejä, tulee kuluttaneeksi hyvin vähän. Palveluita tai kauppoja ei kerta kaikkiaan ole tarjolla, joten jatkuvasta ostamisenkulttuurista on helppo irrottautua.

 

Vapaa-ajan asunnot muodostavat kirjavan porukan – osa mökeistä loistaa kaikissa nykyajan mukavuuksissaan, toiset eivät sorru turhaan koreiluun. Itse olen vahvasti perinteisten mökkien puolestapuhuja. Liputan mökkien nimiin, joissa ei ole sähköä tai juoksevaa vettä ja, jotka siten muodostavat mukavan kontrastin kaupunkiasunnoille. Mielestäni mökin pitää sijaita mahdollisimman kaukana asutuskeskittymistä ja mielellään suuren vesistön rannalla. Näkemyksiä ”hyvästä mökistä” on kuitenkin varmasti yhtä paljon kuin mökkiläisiäkin. Jokainen mökkeilkööt tavallaan, pääasia että tuntee mökkeilyn iloa.

 

Yritän valoittaa tässä kirjoituksessa mökkeilyn suurta taikaa. Jotta saisin selvitettyä, mikä mökkeilyssä kiinnostaa – sen kaikesta vaivalloisuudesta huolimatta – minun on mentävä sen juurille ja kysyttävä, mitä se ylipäätään on. Kirjoitan omasta näkökulmastani, mutta yritän nostaa ajatuksiani myös yleiselle tasolle. Mitä mökkeily on ja mitä mökeillä ylipäätään puuhastellaan?

 

Mökkeily on…

 

1.Tulta ja tuppuraa

 

20150728_112809

Usein tulenteko on ensimmäisenä edessä saavuttaessa korpeen. Kamiinaan täytyy saada tulet lämmön vuoksi ja saunanpesään että päästäisiin kylpemään. Kesällä nuotio tai kamiinatuli on ennen kaikkea tunnelman tuoja, mutta syksyisin ja keväisin siitä muodostuu suoranainen välttämättömyys.

 

2. Yhteys luontoon

 

20150729_174928

 

Ötököiden ihmettely, metsän eläinten seurailu ja lintujen pongaus tuo luonnon hyvin lähelle. Tuijottaessaan korkeisiin puunlatvoihin, voi tuntea pienuutta suuren luonnon rinnalla, mikä on nykyajan ihmiselle hyvin terveellinen tunne-elämys.

 

3.Laiskottelua ja mielen hiljentymistä

 

20150729_183512

 

Melo kanotilla järvelle, nosta jalat ylös ja anna kanootin lipua tuulen mukana. Loikoilu riippumatossa hyvän kirjan parissa tai pelkkä aaltojen seurailu, ovat myös oivia tapoja hiljentyä.

 

4. Askartelun luovuutta

 

20150701_154238

 

Mökillä kuuluu olla liiteri moninaisine työkaluineen. Jos luovuudenpuuska iskee, voit nikkaroida ja veistellä mitä mieleesi juolahtaa. Käsillä tekeminen kehittää luovuutta ja rauhoittaa mieltä.

 

5.Marjojen antimia

 

20150729_190245

 

Mustikoita, vadelmia ja puolukoita. Mökkimaastosta löytyy useinmiten monenlaisia marjoja tai sieniä. Niitä voi ahmia sellaisenaan, kuten kanimme kuvassa tekee, tai pakastaa talven varalle.

 

6. Pesänrakennusta ja huoltotöitä

 

20150730_183659

Mökki on kuin lapsuuden maja, sitä on mukava rakentaa uuteen uskoon. Se on sisustajan paratiisi. Toisaalta mökki myös vaatii jonkin verran jatkuvia huoltotöitä, milloin kattoja pitää korjata, milloin huussi maalata. Puiden pilkkominen on suosittua yleishyödyllistä puuhastelua.

 

7.Pelailua ja kisailua

 

20150708_192058

 

Sadepäivinä lautapelejen parissa kuluu hauskasti tunti jos toinenkin. Perinteisesti mökeillä heitetään tikkaa tai huidotaan sulkapalloa. Omalla mökilläni harrastellaan myös frisbeegolfia, metsäkrokettia ja betangea.

 

8.Ulkoilun iloa

 

20150621_220407

 

Koska perinteisen mökin sisätilat ovat usein pienet, mökeillä tulee ulkoiltua paljon. Happirikas ilma saa aikaan mukavan raukean olon ja yöllä nukuttaa makoisasti.

 

9. Aikaa itselle ja lähipiirille

 

20150619_223908

 

Arkielämässä monilla ei ole aikaa tehdä sitä, mikä eniten kiinnostaisi, esimerkiksi lukea hyvää kirjaa. Mökeillä voi paneutua omiin mieliharrastuksiinsa kenenkään häiritsemättä. Usein perheet myös harrastavat yhdessä enemmän ollessaan mökeillään mitä arjen keskellä.

 

10. Haaveilua

 

20150730_184415

 

Koska mökeillä on aikaa itselle ja omille ajatuksilleen ilman liiallisia virikkeitä, mökkeilijät voivat upota kaikessa rauhassa haaveisiinsa. Usein sanotaan, että hienojen ideoiden syntyminen ja luovuus vaatii pysähtymistä. Mökit ovatkin loistavia ajatushautomo paikkoja!

 

Ulkohuussi, vedenpumppaus tai kantaminen ja jatkuva tulien sytyttely voi tuntua työläältä. Kyllä se kuitenkin kannattaa näissä maisemissa! Mökillä ei koskaan lopu tekeminen kesken ja sehän siinä hienoa onkin! Näihin kuviin ja maisemiin lopetan pohdintani.

20150729_183338 20150714_224618

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

15 kommenttia

 1. Mökkeily on ihanaa!! Luonnossa oleilu, tulenteko, järvimaiseman rauha…. Hyvää vastapainoa matkailulle ja helpolle kaupunkielämälle. :)

 2. Mökkeily on ihan parasta lomailua! Mökin rannasta on ihana soutaa läheiseen saareen piknikille, lähteä suppailemaan pitkin rantoja tai suunnata luontopolulle lenkille. Saunan lämmitys ja savun tuoksu vievät ajatukset valovuosien päähän kiireisestä kaupunkielämästä ja työkiireistä.

 3. Aivan ihana mokkipostaus! :) Mokkeily on just naita kaikkia, etenkin kaiken maailman peleista on jaanyt ihania muistoja. Ja tuossa riippumatossa viihtyisin monta tuntia hyvan kirjan kanssa..

 4. Mä en oikein ole mökki-ihminen. 😀 Tai tykkäsiin kyllä ehkä max. kerran kesässä käydä jossain mökillä, mutta en näe itseäni koskaan ostamassa omaa mökkiä, kun en kuitenkaan jaksaisi siellä käydä. Lapsuudessa tosin vietin kaikki kesät mökillä järven rannassa, ja sitä aikaa muistelen erityisellä lämmöllä. <3

 5. Mökkeily on ihanaa! Rentoutumista ja yhteistä aikaa perheen kanssa. En kuitenkaan koskaan voisi itse yksin omistaa mökkiä, sillä en osaisi tehdä kaikkia niitä töitä mitä siellä pitää tehdä. Jo polttopuiden pieniminen voisi kohdallani olla melkoinen sirkusesitys! Siispä tyydyn mökkeilemään joko vuokramökissä tai vieraana jonkun toisen mökillä. :)

 6. Mökkielämä on kyllä mukavaa. Meillä on Saimaalla sukellusseuran kesämökki ja vanhempien vene käytössä, joten jokakesäisen mökki- ja venekiintiön saa mukavasti hoidettua samalla kertaa. Lisäksi koska mökki ei ole oma, se tuntuu erinomaisen helpolta ratkaisulta.

  En tosin ole varma jaksaisinko omaa mökkiä pitää jatkuvasti kunnossa, mutta osaan kyllä helpostikin kuvitella itseni sinne laiturin nokkaan istuskelemaan saunan jälkeen. Tai pelaamaan lautapelejä. Tai pilkkomaan puita. Olen puolittain mökki-ihminen :)

 7. Musta on ihan huippuu, että Suomen kaupungeista ei kovin kauaksi tarvitse lähteä, kun on jo luonnonrauhassa. Mökille on siis monesti hyvinkin iisi lähteä. Rentouttavaa se todellakin on.

  Mä oon vienyt mun vaihtarikavereita monesti mökille käymään. Vaikka itsestä tuntuu, että ei se nyt mikään kovin ihmeellinen paikka ole, ovat japanilaiset nuoret olleet aina ihan haltijoituneita näkemästään ja kokemastaan. ”Miten tällainen paikka voi olla olemassa?!”

 8. Mökkeily <3 Onhan sitä joskus vaikea ulkomaaneläville selittää, mutta siinä nyt vain on sitä kesäfiilistä. Luonnonrauha, elävä tuli ja kelloton elämä 😀

 9. Mökkeily kuuluu kesään!!!
  Sinne on itsekin päästävä joka kesä, vaikken edes tiedä miksi. Oon joskus pohtinut, että mikä siitä tekee niin koukuttavaa. Mulla käy mökkeillessä aika joka kerta liian pitkäksi, koska en oikein osaa vaan olla. Kerta toisen jälkeen sinne lähtee ”rentoutumaan”, mutta sitten huomaamattaan onkin keskellä työleiriä. :DDD

 10. Onnistuin juuri hävittämään edellisen kommenttini taivaan tuuliin, nyt uusi yritys! Olin kertomassa, miten suomalainen mökkikulttuuri lämmittää sydäntäni kovasti. Ainoa asia, joka harmittaa, on se, että ei ole mökkiä. Näin ulkosuomalaisena arvostaa sitä mökillä olevaa luontoa, metsän tuoksua, marjojen poimintaa sekä rentoutumista. Se on aivan ihanaa ja kun mökkiä ei ole, niin niitä harvoja kertoja arvostaa sitä enemmän. :)

 11. Teininä en ollut kiinnostunut mökkeilystä, nyttemmin nautin sen tuomasta rauhasta. Yksinkertainen elämä kaikessaan kiinnostaa ja luontoyhteys on itselleni tärkeä juttu. Ny vetäydynkin viikonloppuna Viroon, luonnon rauhaan. Riippumatto lähtee mukaan :).

 12. Täytyy sanoa, että tänä kesänä mökkeily ei ole ollut oikein mieltä ylentävää. Tänäänkin piti olla 23 astetta ja auringon paistaa, niin nyt vasta pilkotti esiin. Lisäksi kova tuuli puhaltaa järveltä, niin katselen mielummin ikkunasta ulos ja naputtelen samalla konetta – melkein tekisi mieli lähtetä kaupunkiin lämmittelemään 😀 Se tässä on kyllä mukavaa, että saa olla rauhassa ja varsinkin illan kruunaa saunominen. Tulee nukuttua paremmin yötkin, kun ei tule katsottua telkkaria vaikka sellainen kyllä olisi käytössä. Muutenkin maanläheisemmät askareet nettiä lukuun ottamatta rentouttaa mieltä paremmin kuin hektinen kaupunkielämä.

  Eilen juuri laiturilla istuessa appiukon kanssa pohdittiin, että Suomessa ei ole osattu oikein hyödyntää tätä mahdollisuutta. Toisaalta esim. jenkit kaipaisivat isoja resortteja järven rannalle, mitkä eivät olisi ehkä se juttu sitten kuitenkaan. Matkailun kannalta on kuitenkin mielettömän turvallinen maa meillä ja käytännössä täällä ei ole ihmisille yhtään vaaralista eläintä – siinä jos missä olisi matkailuvalttia kerrakseen. Voit huoletta mennä uimaan pelkäämättä että alligaattori nappaisi varpaasta tai virtahepo tulisi saunan ja mökin väliin syömään heinää. Mietippä matkailun kannalta sitä ;-D

 13. Minulla on ollut teoria: jos kuulut niihin, jotka on lapsena/nuorena roudattu mökille ja olet ”saanut” osallistua lukuisiin erilaisiin rakennus/kunnostus/marjastusprojekteihin, niin aikuisena jätät mökit suosiolla väliin. Sitten taas seuraava sukupolvi, joka ei ole niitä lapsena kokenut, saattaa innostua ajatuksesta, että hei, hankitaan mökki!
  Me möimme osuutemme mökistä kun vanhemmista aika jätti ja siirryimme ensin täyskesäisesti purjehdukseen ja sitten matkailuun. Samoin teki veljeni, tosin hän on vieläkin vaiheessa purjehdus.
  Jotenkin ei vaan aika riittäisi vielä mökkiin – eikä etenkään niihin kaikkiin jokseenkin pakollisiin kunnostusprojekteihin. Ei innostaisi käydä mökillä kesäisin vaan pitääkseen sitä kunnossa.

 14. Toi riippumatto näytti erittäin houkuttelevalle 😉 Mutta rehellisyyden nimissä, en itse ole lainkaan mökki-ihmisiä, mutta pari päivää sujuu mökkeillessä ihan sujuvasti :) Ja aina toki mieluusti otan kutsun mökeille vastaan 😉

 15. Ehkä se on just se hiljaisuus ja levollisuus jota me suomalaiset ollaan kaikista persoonallisuuseroistakin huolimatta jotenkin geneettisetsi ohjelmoituja hakemaan :-)?

Kommentoi