Mumbain arkkitehtuurisia taidonnäytteitä

Olen aina suhtautunut hyvin epäluuloisesti Intian isoihin kaupunkeihin: pelkkää liikenneruuhkaa, saastunutta ilmaa, kerjäläisiä ja korvia vihlova äänimaailma.

Nyt Mumbain historiallinen Fort alue rikkoi aikaisempia näkemyksiäni. Asiaa auttoi myös se, että liikuimme seudulla aamu kuuden tuimaan kaupungin vasta heräillessä. Koska kaduilla mahtui kulkemaan ja jopa useampi kaistaiset tiet pystyi hyppimään ylitse mistä vain kohden, jäi aikaa keskittyä ympäröiviin rakennuksiin. Kun en ollut odottanut Mumbailta mitään, sainkin siltä yllättävän paljon. Harvoin jaksan reissun viimeisenä päivinä rättiväsyneenä pitkän junamatkan jälkeen räpsiä kuvia, mutta nyt kameramni lauloi innokkaasti.

Aamun pyörimme Fortin ja Colaban alueella, löysimme paikallisen ison torin noin kilometrin kävely matkan päästä asemalta, otimme paikallisjunan Victorian asemalta Andheriin, ostelimme sieltä lentokenttäevästä ja hyppäsimme paikallisbussiin kohden lentokenttää. Seuraavat kuvat ovat tältä vaellukselta. Sen verran on vielä pakko tuulettaa, että onnistuimme tosiaan kulkeutumaan Mumbain kentälle paikallisin kulkuneuvoin! Se ei ole aivan helppo rasti, sillä reissaaja-alueelta eli Colabalta ei mene mitään bussia suoraan kentälle. Joku bussi menee varmasti sieltä päin, mutta ne ovat suuria ”salaisuuksia.” Matkailijoiden ei haluta käyttävän puoli-ilmaisia paikallisbusseja. Paikallisjunillakin pääsee Mumbaissa yllättävän kätevästi ellei liiku ruuhka-aikaan. Juuri tuolla linjalla, mitä me käytettiin oli hyvin väljää ja istumaan mahtui mukavasti. Ylellisyyttä junaan toi näyttöruudulla pyörivä Chaplinin mykkäfilmi. Junilla ei kuitenkaan pääse kentälle asti vaan viimeiset kymmenen minuuttia täytyy ajella bussilla. Juorujen mukaan suuresti odotettu tuleva metrokaan ei tule ylettymään aivan lentokentälle asti! Miksi ihmeessä ei? Taksiyrittäjät varmasti huutavat hurraata jos saavat kuljetella matkailijoita metropysäkiltä viimeiset sadat metrit kentälle.

Nyt Mumbain historiallisia ja moderneja rakennuksia:

Lentokentän vaikuttavia pylväitä, joissa valo leikkii. Valoista ja pylväiden urista muodostui voimakkaan kolmiulotteinen, suorastaan leijuva vaikutelma.

Lentokentän vaikuttavia pylväitä, joissa valo leikkii. Valoista ja pylväiden urista muodostui voimakkaan kolmiulotteinen, suorastaan leijuva vaikutelma.

DSCN9866

Onko tämä kirkko, kun on niin upeat lasimaalaukset? Ei, tämä on Unuscon suojelema Victoria rautatieasema.

Onko tämä kirkko, kun on niin upeat lasimaalaukset? Ei, tämä on Unuscon suojelema Victoria rautatieasema.

Rautatieaseman pääty

Rautatieaseman pääty

Tästä piirroksesta näkyy hyvin asema kokonaisuudessaan. Siinä yhdistyy hienosti vanha ja moderni.

Tästä piirroksesta näkyy hyvin asema kokonaisuudessaan. Siinä yhdistyy hienosti vanha ja moderni.

Maailman kalleimpia hotelleja: Taj

Maailman kalleimpia hotelleja: Taj

Onko tämä linna vai kirkko? Ei kumpikaan, rakennuksessa toimi aivan tavallinen ruokakauppa. Fortin alueen palatsimaiset rakennukset olivat täynnä hyvin arkipäiväisiä yrityksiä ja virastoja.

Onko tämä linna vai kirkko? Ei kumpikaan, rakennuksessa toimi aivan tavallinen ruokakauppa. Fortin alueen palatsimaiset rakennukset olivat täynnä hyvin arkipäiväisiä yrityksiä ja virastoja.

DSCN9836

Aamutuimaan liikenne oli rauhaisaa

Aamutuimaan liikenne oli rauhaisaa

Parsilaisuuden tunnus, veistos vartioi temppelin ovensuuta

Parsilaisuuden tunnus, veistos vartioi temppelin ovensuuta

Parsi "kirkko". Zharahustralaisuutta sanotaan maailman vanhimmaksi uskonnoksi ja sen edustajia ovat parsit. Parseilla on paljon vaikutusvaltaa Mumbain liike-elämän huipulla. He ovat Mumbain merkittävää "omistajaluokkaa." (eivät tietenkään ainoita)

Parsi ”kirkko”. Zharahustralaisuutta sanotaan maailman vanhimmaksi uskonnoksi ja sen edustajia ovat parsit. Parseilla on paljon vaikutusvaltaa Mumbain liike-elämän huipulla. He ovat Mumbain merkittävää ”omistajaluokkaa.” (eivät tietenkään ainoita)

Legendaarinen Leopold kahvila

Legendaarinen Leopold kahvila

DSCN9844

Kaikista vanhoista rakennuksista ei ole jaksettu pitää huolta. Tämän rakennuksen kohdalla todetaan huolettomasti "tulee romahtamaan."

Kaikista vanhoista rakennuksista ei ole jaksettu pitää huolta. Tämän rakennuksen kohdalla todetaan huolettomasti ”tulee romahtamaan.”

Väsymys iski yöjunamatkan ja rakennusten ihailun jälkeen, joten pistin aamutorkuille kioskin pitäjän tiskille. Onneksi intialaiset kaupungit heräävät hitaasti ja monet kioskit avaavat vasta 9-10 aikoihin, joten sain levähdellä rauhassa.

Väsymys iski yöjunamatkan ja rakennusten ihailun jälkeen, joten pistin aamutorkuille kioskin pitäjän tiskille. Onneksi intialaiset kaupungit heräävät hitaasti ja monet kioskit avaavat vasta 9-10 aikoihin, joten sain levähdellä rauhassa.

 

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

Kommentoi