Vessat Intiassa

 

 

Vessa. Siinä vasta ylellisyystuote. Intiassa on enemmän matkapuhelimia kuin vessoja. Kadunvarsien valistuskylteissä kielletään julkikakkiminen, mutta silti köyhät intialaiset käyvät aamuhämärissä tekemässä tarpeensa rannoille, puskiin tai isoissa kaupungeissa piilopaikkojen puutteessa avoviemäreihin. Nykyinen pääministeri Modi on puhtausintoilija ja hän on puuttunut kovin sanoin julkipissimiseen. Mutta minkäpäs teet jos vessoja vain on liian vähän? Vessojen puute on syynä monien sairauksien leviämiseen ja se altistaa myös naisten raiskaamisille, koska naiset joutuvat kyykkimään tarpeillaan avoimilla paikoilla.

Intian Lonely Planet matkailulehdessä oli vähän aikaa sitten artikkeli, jossa tutkittiin, missä matkailukohteissa on siistejä vessoja helposti saatavilla. Vessojen helppo löydettävyys saattaa siis ratkaista jopa matkakohteen valinnan! Siisteydestä puheen ollen, köyhälle pelkkä vessan olemassa olo on ilonaihe – samoin kuin kaupungilla pyörivälle budjettireissaajalle – mutta rikkaammat intialaiset vaativat vessalta myös tasoa. Yläluokkaisten intialaisten asuntojen jokaisen makuuhuoneen yhteydessä on oma vessansa ja palvelijoille on eri vessa. Hienommissa hotelleissa vessanpönttöön pistetään usein paperisinetti, jossa kerrotaan pöntön olevan desinfioitu. Silti monet puhtaustietoiset intialaiset pakkaavat matkalaukkuunsa mukaan oman huljukipon, jolla tarkoitetaan vessapaperin korvaavaa pesukippoa.

Julkiset vessat maksavat Intiassa 1-5 rupiaa, mikä ei ole reissaajalle paljon, mutta voi olla joskus paikalliselle kynnyskysymys. Maksullisia vessoja löytyy lähinnä vain juna- tai bussiasemilta ja bussien taukopaikoilta. Vessojen siisteys on usein sitä luokkaa, että saadakseen happea hajumuurin takaa, pitää hengittää huivin läpi. Vaikka rahastajat periaatteessa vastaavat vessojen siisteydestä, niiden siivoaminen tarkoittaa usein vain lattioille kaadettavaa vettä, tai vessan hana jätetään vuotamaan, jolloin se huuhtelee reikävessan kuin itsestään.

Vessoja on pääosin kolmenlaisia. 1. Kyykkyvessa, jossa kyykitään kahden posliinisen jalansijan välissä. 2. Länsimaalainen pönttö, jossa tosin ei usein ole istuinkansia tai ne ovat niin likaiset, ettei niihin voi istua. 3. Näiden välimalli, jossa voi valita kiipeääkö pöntölle kyykkimään vai laskeeko istuinkannen alas. Istuinosa on länsimaalaista perinteistä pönttöä leveämpi, jolloin siinä on hyvin tilaa myös jalansijoille. Näiden lisäksi olen nähnyt vessaksi kutsutussa tilassa vain pelkän vinon lattian, jota myöten tarpeet valuvat seinän viereen kaivettuun uraan. Joskus vessakopit ovat erotettu toisistaan pelkin väliseinin ilman suljettavaa ovea ja posliinisten jalansijojen tilalla on ainoastaan betonia. Huonokuntoisiin vessoihin törmää todennäköisemmin bussien taukopaikoilla, ja siisteimpiin länsimaalaisten pikaruokaketjujen yhteydestä.

Slummeissa tuhannet ihmiset käyttävät yhtä ja samaa käymälää. Maaseudulla vain 40 prosentilla ihmisistä on käytössään vessa. Kaiken kaikkiaan vain joka toisesta maan 330 miljoonasta kotitaloudesta löytyy jonkinmoinen hotelli helpotus. Hyppikäämme me reissaajat siis iloisesti tasajalkaa ja olkaamme onnellisesti yllättyneitä jos jonkinmoinen vessa osuu tarpeen vaatiessa kohdalle, älkäämme nyrpistelkö nokkaamme intialaisten vessojen pienille hajuhaitoille!

Seuraavissa kuvissa esittelen muutamia intialaisia vessoja, sekä vessanteko ohjeet tamilin kielellä:

 

Näin rakennat pihaasi vessan. Tamilin kieltä ymmärtämättömille kuva ei paljon aukea, mutta käsittääkseni siinä painotetaan ainakin sitä, kuinka puhdas ja likainen vesi pitää pitää riittävän matkan päässä toisistaan. Kuva on otettu Vattakanalin kylästä Kodaikanalin läheltä.

Näin rakennat pihaasi vessan. Tamilin kieltä ymmärtämättömille kuva ei paljon aukea, mutta käsittääkseni siinä painotetaan ainakin sitä, kuinka puhdas ja likainen vesi pitää pitää riittävän matkan päässä toisistaan. Kuva on otettu Vattakanalin kylästä Kodaikanalin läheltä.

Junan vessan klassinen versio ja se suositeltavampi, koska junan heiluessa tässä pysyy paremmin aloillaan kuin pöntön päälle kiivetessä.

Junan vessan klassinen versio ja se suositeltavampi, koska junan heiluessa tässä pysyy paremmin aloillaan kuin pöntön päälle kiivetessä.

Junan vessan länsimaalainen versio. Näitä pönttöjä löytyy satunnaisesti myös muualta. Kuvan pöntössä on vielä kannet jäljellä, mutta usein miten ne puuttuvat.

Junan vessan länsimaalainen versio. Näitä pönttöjä löytyy satunnaisesti myös muualta. Kuvan pöntössä on vielä kannet jäljellä, mutta usein miten ne puuttuvat.

Kyykkyvessakin voi joskus olla viihtyisä. Tämä kauniin punainen ulkovessa, jossa ainoastaan sinitaivas toimi kattona, löytyi Gogarnan Long rannan ranskalaisesta ravintoiasta.

Kyykkyvessakin voi joskus olla viihtyisä. Tämä kauniin punainen ulkovessa, jossa ainoastaan sinitaivas toimi kattona, löytyi Gogarnan Long rannan ranskalaisesta ravintoiasta.

Näiden pönttöjen kehittelyssä joku on saanut kuningasidean: yhdistetäänpä länsimaalainen ja intialainen pönttötyyli. Leveän istuinosan ansiosta nostettaessa kansi ylös, pöntölle voi halutessaan myös kiivetä kyykkimään.

Näiden pönttöjen kehittelyssä joku on saanut kuningasidean: yhdistetäänpä länsimaalainen ja intialainen pönttötyyli. Leveän istuinosan ansiosta nostettaessa kansi ylös, pöntölle voi halutessaan myös kiivetä kyykkimään.

 

 

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

Kommentoi