Lopputoteamat Sai Baban ashramista

Viettelemme viimeisiä hetkiä Sai Baban ashramissa, joten on aika tehdä kooste, mitä olen täällä oppinut ja millainen maku paikasta muuten jäi.

 

Baban opetuksista olen jo aiemmin maininnut ”Rakasta kaikkia, palvele kaikkia” periaatteen ja uskon kaikkien uskontojen samankaltaisuuteen. Uskontojen yhtäläisyyksissä mennään jopa niin pitkälle, että niiden historiaa tutkitaan enemmän tai vähemmän tieteellisesti ja pyritään löytämään yhtymäkohtia, esim hindulaisuuden Om kuulostaa lausuttuna ”aum” samalta kuin kristinuskon aamen. Äiti Ammankin mielestä uskonnot ovat pohjimmiltaan samaa, mutta ammalaisuudessa uskontojen samankaltaisuuksien etsintään ei paneuduta niin antaumuksella.

 

Olisimme halunneet tehdä täällä sevaa, mutta täällä ei ollut mitään seva-tiskiä, mistä kysellä asiasta. Ylipäätään yleinen infopiste puuttui ashramista. Vasta viimeisinä päivinä asuntomme ovivahti löi käteemme paperin, joka tarjosi tietoa vapaaehtoistyöstä. Esitteen mukaan vapaaehtoistyötä varten pitäisi kuulua ”Sri sathya seva organisaatioon”, mikä ei periaatteiltaan vaikuttanut yhtään hullummalta järjestöltä. Järjestön tavoitteita olivat: auttaa ihmisiä, edistää iloa, harmoniaa, kauneutta, kiitollisuutta ja lopulta onnellisuutta. Varmistaa että Baban periaatteet totuus, oikea käytös, rakkaus, rauha ja väkivallattomuus toteutuisivat ja kunnioittaa kaikkia uskontoja. Näiden periaatteiden allekirjoitus ei olisi tuottanut itselle mitään ongelmia, olisin hyvinkin voinut liittyä niiden pohjalta. Paperin alkuteksteissä painotetaan koko ajan, kuinka jokainen voi liittyä ja järjestössä ei ole mitään pääsymaksuja tai muita vaatimuksia. Silti lopuksi kerrotaan pitkä litania sääntöjä, joita pitäisi noudattaa. Pitäisi esimerkiksi osallistua päivittäisiin meditaatio ja rukoushetkiin, kerran viikossa lauluryhmiin, opiskella kirjastossa henkistä kirjallisuutta, käydä kuuntelemassa henkisiä luentoja ja sitoutua organisaation muihinkin työprojekteihin ashramin työn lisäksi.

 

Liittyminen tuohon organisaatioon siis jäi väliin ja katselimme ashramin touhua ulkopuolisen silmin. Tuntui, ettei paikan toiminnasta saanut oikein kunnon käsitystä, koska olimme vain tarkkailijoiden roolissa. Amma ashramissa jokainen vierailija otettiin heti avosylin ”omaksi”, mukaan toimintaan, jos vain suinkin tahtoi, mutta täällä oli hyvin helppo jäädä pelkäksi turistiksi. Kyllähän täällä näinkin viihtyi, tosin olisin ollut valmis lähtemään jo muutamia päiviä sitten. Nyt tuntuu olevan jo korkea aika lähteä, alan olla henkisesti täynnä tätä henkisyyttä – nimenomaan babaa, muille guruille on kyllä vielä tilaa. Ennen kaikkea alueella jatkuvasti liian kovaa raikuvat bhajanit ovat kyllästäneet korvahermoni. Eivät ne onneksi kunnolla kuulu kämppäämme ja suurin meteli on vain aamuin illoin, mutta joka tapauksessa ne riittävät jo.

 

Baban opetuksista jäi päällimmäisenä käteen humaanisuuden painotus. Se, kuinka ihmisen pitäisi kehittyä myös inhimillisenä olentona, ei pelkästään uskonnollisesti. Pitäisi vaalia hyvää käytöstä, myötätuntoa ja muuta korkeaan moraaliin liittyvää. Minkälainen kuva paikasta jäi matkailijan silmin? Puistojen kauneus, liikenteen hiljaisuus, hyvä ruoka ja kiintoisat museot, ovat ashramin vetovoimatekijöitä matkailumielessä. Jos paikkaan tulee pelkästään uteliaana turistina, kahden museon koluamiseen, puistojen kiertelyyn ja mahdolliseen shoppailuun kylillä (erittäin halpaa vaatetta ja huiveja ym) riittää mukavasti kolmisen päivää. Jos tänne taas tulee henkisenä etsijänä, suosittelen liittymään organisaatioon, osallistumaan rukoushallin tapahtumiin ja viipymään useita viikkoja. Länsimaalainen saa asua ashramissa korkeintaan kaksi kuukautta, mutta myös alueen ulkopuolelta löytyy edullista majoitusta. Ashramissa majoitus maksaa 200 rupiaa huoneelta ja dormisänky pulittaa  noin 50 r. Ruokiin ashramissa ei saa edes bulimikko kulumaan yli 300 rupiaa päivältä ja kunnon pihistelevä reissaaja, joka pitää riisistä ja daalista, saa mahansa täyteen jopa vain 40 rupian päivähintaan.

 

Ashramit eivät suinkaan lopu tähän. Muutaman tunnin päästä hyppäämme Bangaloren bussiin ja sieltä Pondicherryn junaan. Jos hyvin käy, päädymme Pondissa Sri Auropindon ashramiin. Siellä tutustun hänen opetuksiinsa ja mietin, saanko niistä enemmän irti kuin Sri Sai Babasta. Ei Babassakaan mitään vikaa ollut, mutta hieman vierastin hänen lukuisia sääntöjään sen suhteen, kuinka käyttäytyä oikein (hän ei esim yhtään ymmärtänyt, kuinka hyvä käytös on kulttuurisidonnaista) ja, kuinka paljon ashramituloja on käytetty pelkästään Baban kultin synnyttämiseen ja hienojen rakennusten pystytykseen ja vain murto-osa hyväntekeväisyyteen. Tähänastisista guruista Amma on kolahtanut eniten lähinnä siksi, millainen konkreettinen lämpö hänestä säteili – jopa ostamamme Amma nukke säteilee – ja toisaalta myös siksi, kuinka paljon hän on saanut maailmaa parannettua. Ehkä hieman epäreilua verrata Amman olemusta Babaan, koska jälkimmäinen ei ole enää hengissä. Baban elävänä nähneet, kertovat hänen valtavasta karismastaan, mutta mielestäni tuon karisman pitäisi välittyä myös kuvista ja hänen teksteistään ja jotenkin ne vain jäävät vähän valjuiksi. Kyllähän hän syvämietteiseltä näyttää kuvissa, mutta ei ollenkaan niin valovoimaiselta kuin Amma. No, mielipide asioita…

 

Jeps, nyt alan pakkailemaan. Menemme vielä ruuan jälkeen kuluttelemaan aikaa nettipaikan koneelle, jolloin saan siirryttyä tämän tekstini verkkoon ja ehkä samalla myös kuvia.

Miten nain paksurunkoisessa puussa voi kasvaa nain hentoja ja kirkkaita kukkia?

Miten nain paksurunkoisessa puussa voi kasvaa nain hentoja ja kirkkaita kukkia?

Asuimme tassa talossa

Asuimme tassa talossa

Miksi lipputiskeilla nyoryyttaan ihmisia kurkkimaan kaksinkerroin pienesta luukusta?

Miksi lipputiskeilla nyoryyttaan ihmisia kurkkimaan kaksinkerroin pienesta luukusta?

Pyhalla tuhkalla leikkiminen on hauskaa

Pyhalla tuhkalla leikkiminen on hauskaa

Uljos tono..koulu vissiin..

Uljos tono..koulu vissiin..

museo

museo

kartta alueesta

kartta alueesta

monenmoista palvelupistetta ym.

monenmoista palvelupistetta ym.

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

Kommentoi