Kestavan matkailun haaste

Löysin kestävän matkailun haasteen osoitteesta: http://tarinoitamaailmalta.com/kestava-matkailu-kenen-vastuu/

Ajattelin osallistua ja vastata omalta kohdaltani alla oleviin kysymyksiin, koska koen ekologisen matkailun itselleni tärkeäksi teemaksi. Intiassa ei voi olla havahtumatta siihen, että jotain pitäisi tehdä ympäristön hyväksi. Pääministeri Modi on kehoittanut ”Jokaisen pitäisi käyttää sata tuntia vuodessa yleisen siisteyden parantamiseksi.” Häntä näkee katukuvissa, joissa hän heristää nyrkkiä roskittamiselle ja syljeskelylle. Yleisen tietoisuuden lisäys on aina hyvä alku kaikelle, joten siksi osallistun nyt itsekin tähän haasteeseen. Tässä miellyttää myös se, että lähdetään liikkeelle positiivisesta, siitä miten asioille voi tehdä jotain.

Osallistumisohjeet:
1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.
2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.
3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia mukaan tähän. Sinun ei tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.
Kerro myös kommenttiboksissa omista kokemuksista ja osallistu mieluusti sekä Twitterissä että instagramissa hashtagilla #ReilutBlogit tähän kamppikseen ja jaa FB:n puolella ilosanomaa myös muille kun kohtaat hyvä tarinan! Voit myös osallistua tähän omassa blogissasi vaikket nimettyä haastetta saisikaan. Mitä enempi, sen parempi!
1. Kestävällä ja eettisellä toiminnalla on teorian tasolla erittäin tärkeä rooli elämässäni ja käytännönkin tasolla suuri merkitys. Teoriantasolla tarkoitan sitä, että kestävä kehitys on itselleni hyvin tärkeä arvo. Käytännössä hiilijalanjälkeni on tietenkin suomalaisena melkoisen suuri. Ostan kaikki vaatteeni kirpparilta ja elektroniikan käytettynä sukulaisilta, liikun pääosin pyörällä ja en ole koskaan omistanut autoa. Näillä pienillä käytännönteoilla yritän vähentää hiilijalanjälkeäni, vaikka vaakakupin toisessa laidassa painaa parisen lentomatkaa vuodessa ja kylmän maan asukkina lämmityksestä syntyvä energiankulutus yms.

2. Mukavia kokemuksia kestävästä matkailusta ei valitettavasti ole kovin montaa, mutta onneksi kuitenkin muutamia. Intian Andamaanien saarilla yllätyin iloisesti, koska melkein kaikissa majapaikoissa oli juomavedenpuhdistajat. Ihmiset saivat täyttää juomapullonsa laitteista, jotka puhdistivat raanaveden. Nuo vedenpuhdistajalaitteet perustuivat aktiivihiilisuodatukseen ja osa niistä myös uv-sädetykseen. Hotellit olivat aikanaan joutuneet sijoittamaan laitteisiin, mutta ne maksoivat varmasti nopeasti itsensä takaisin. Kaikki hyötyivät: hotelli sai jokaisesta täytetystä pullosta pikku summan ja turisti sai juomavetensä halvemmalla kuin ostamalla uuden tehdaspakatun muovipullon. Luonto kiitti, sillä näin muovipulloja kertyi huomattavasti vähemmän. Yleensähän Intian rantakohteissa on muovipullojen meri jokaisen ravintolan takapihalla.

Toinen esimerkkini on Intian Keralassa sijaitsevasta Amman ashramista. Siellä asuu kuuluisa ihmisiä ja maailmaa syleilevä guru Äiti-Amma. Ashrami on kuitenkin paljon muutakin kuin Amman koti. Se on valtava yhteisö, jossa asuu pysyvästi kolmisen tuhatta Amman seuraajaa ja käy päivittäin tuhansia vierailijoita. Noin valtavassa ”leirikeskuksessa” syntyy uskomaton määrä jätettä, sillä ashramissa on useita ravintoloita, iso koulu ja paljon asuinrakennuksia. Ashramin oma jätteidenkäsittelylaitos on varsinainen taidonnäyte. Siellä käsitellään päivittäin tonneittain jätettä ja kuukaudessa laitoksen pyörittäminen vaatii 4000 työtuntia, jotka tehdään kaikki vapaaehtoistyövoimin. En voinut kuin ihailla lukuisten eri jätetynnyreiden letkaa. Eri tynnyreihin lajitellaan kaikki hiuksista ja tekstiileistä lähtien. Ashramissa lajitellaan ja kierrätetään onnistuneesti yli 80 prosenttia alueen jätteestä!

3. En tunne muita matkabloggaajia, joten en haasta erityisesti ketään nimeltä. Kuitenkin olen varma, että joku bloggaajakin tämän eksyy lukemaan, eli otahan haaste vastaan!

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

Kommentoi