Uima-allas kokemus ja kooste Istanbulista

 

Uima-allastilat tarjoilivat lukuisia yllätyksiä! Ensimmäinen puun takaa tullut seikka oli, että sinne tarvitsi uimahatun. Tuolle lätsällä oli lätkäisty mukavat 20 liiran hinnat. Puolet uintiporukastamme tippuivat pois tuon episodin jälkeen. Kalle ja iskä mielsivät olevan kohtuutonta maksaa kumin palasta 8 euroa. Muut seurueesta puntaroivat asiaa pitkään. Minä pyysin saada käydä kurkkaamassa tilat, onko kyseessä kunnon kylpylä.

Kurkistelin altaaseen ja arvioin, olisiko kokemus hintansa väärtti. Altaat olivat kohtalaisen pieniä, mutta myönteistä oli niiden täydellinen hiljaisuus, ketään muita ei näkynyt pulikoimassa. Olin silti kallistumassa kielteiselle kannalle, mutta äitini oli sitä mieltä, että hän maksaa, koska saamme kaiken muun tänään ilmaiseksi.

Seuraava yllätys oli uimalakkien laatu. Alisan ja minun lakkini eivät kerta kaikkiaan suostuneet avautumaan. Muovi oli ilmapallomaisen ohutta ja se oli liimautunut yhteen. Koska henkilökunta oli hieman tylyä, en uskaltanut mennä sanomaan asiasta. He olisivat kuitenkin moittineet meidän hajottaneen hatut tahallaan ja olisimme joutuneet maksamaan uudet. Niinpä kävin sieppaamassa uuden hatun Alisalle vastaanoton pöydältä, mutta en kehdannut ottaa kahta. Sinnittelin oman hattuni kanssa, vaikka se mahtui vain puoliksi päähän. Hiukseni jäivät täysin ulos, mutta olipahan hattu kuitenkin päässä. Painuin aina puoliksi veden alle piiloon, kun henkilökuntaa ravasi altaan ohitse käytävällä. En olisi jaksanut alkaa selittelemään hatun repaleista kuntoa. Täysin rahastusideahan tällaisessa uimalätsässä oli! Oikea hinta tuolle kertakäyttöesineelle olisi varmasti ollut euro. Osassa hatuista oli selvästi valmistusvirhe, kun Alisalle sieppaamani hattu kuitenkin oli hieman paksumpaa ainetta ja jopa avautui.

Höyrysaunatilat olivat homeläikkää täynnä ja porealtaiden vesi tulikuumaa. Muuten paikassa ei ollut valittamista. Leppoisahan tuolla lämpimässä vedessä oli lillua! Kalle luki tuossa äsken netistä ihmisten palautetta tästä Ataturkin kentän läheisestä Radisson hotellista, jossa huoneet oikeasti maksaisivat vähimmilleen huikeat 105 euroa. Ihmiset olivat moittineet henkilökuntaa, ja uima-allaskokemuksen puitteissa täytyy kyllä kallistua samalle kannalle: eivät he järin ystävällisiä ole. Ehkä he pitävät meitä liiaksi ”kulkurimatkalaisina”!

……..

Millainen maku Istanbulista jäi kaupunkina?

Hyvin modernin oloinen kaupunki, jossa on silti sopivasti historiallista tunnelmaa! Kaupungilla on eläväinen historiallinen sielu, vaikka ulkokuori onkin kuorrutettu pinnallisella nykykapitalismilla. Kaupunki on kuin ”turkish delight” herkku, päällä turhaa ja imelää sokeri tomua, mutta sisällä herkullista ja arvonsa tuntevaa pistaasipähkinää.

Akvedukti, vanha kaupungin muuri ja ikuisuuden ikäiset roomalaispylväät pilkistävät esiin sieltä täältä kaupunkia. Nämä historialliset muistomerkit elävät sulassa sovussa nykypäivän kanssa. Paikalliset eivät edes pidä vanhoina 1500-luvun moskeijoita, jotka olisivat Euroopassa hyvin iäkkäitä. Täällä istanbulilaisilla on kuitenkin paljon rakennuksia tai niiden jäänteitä jopa 500-luvulta, joten keskiaikaiset rakennukset eivät tunnu ollenkaan vanhoilta. Harvalla kaupungilla on näin pitkät historialliset juuret!

Matkailijalle Istanbul on helppo, koska julkinen liikenne toimii kätevästi, ravintoloita on ongelmaton löytää, hotellien hinta-laatusuhde on hyvä ja kaupunki on kohtalaisen turvallinen. Turkin rajalla on levottomuuksia ja jopa tänne Istanbuliin asti saapuu pakolaisia Syyriasta, mutta silti tämä on ainakin tällä hetkellä turvallinen kaupunki matkaajalle. Monia reissaajia varmasti miellyttää myös ravintoloiden ystävällinen palvelu ja kadun ihmisten avuliaisuus. Jos olet eksyksissä, ei tarvitse kuin karttaa vilkaista niin joku on valmis opastamaan.

Suosittelen siis lämpimästi! Ainoana miinuksena tässä kaupungissa on nähtävyyksien korkea hinta suhteutettuna majoituksen, ruuan ja liikkumisen edullisuuteen. Hagia soria maksoi 30 liiraa eli noin 13 euroa, muut historialliset nähtävyydet tai museot yleensä 10-20 liiraa. Onko tämä sitten paha hinta? Jääköön se jokaisen itse arvioitavaksi, mutta totean esimerkiksi Rooman nähtävyyksien maksavan keskimäärin vielä enemmän, mutta toisaalta vaikkapa Suomen museot ovat useimmiten halvempia.

Istanbul leviää seitsemälle kukkulalle, yhdistää Aasian ja Euroopan, kohoaa merestä kuin kultapyrstöisenä säihkyvä merenneito. Samalla tavoin sen miljoonat valot loistavat öisin, lentokoneet vilkkuvat kaupungin taivaalla lakkaamattomana virtana ja moskeijoiden kupolit hohtavat kultaa!

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

Kommentoi