Bazaareissa

Vietimme tänään puolipäivää Grand bazaarissa, joka on maailman vanhimpia yhä toiminnassa olevia kaupankäyntipaikkoja. Näitä tunneleita on alettu rakentaa jo 1400-luvulla ja ne ovat valmistuneet vuonna 1730. Tuolla paikalla on siis käyty kauppaa jo keskiajalla! Vanhoista maalauksista, jotka koristivat käytävien seiniä ja vanhaa kahvilaa tulikin mieleen keskiaikaisen kirkon  tunnelma. Tosin paikan ostoshysteeria oli kirkon hartaasta tunnelmasta kaukana. Tuolla luolamaisessa verkostossa on yli 3000 kauppaa eli alue on uuvuttavan laaja.

Kävimme Aasian puolella laivalla ja täytyy tuulettaa, että niin laiva kuin ratikkaliikennekin toimii tässä kaupungissa loistavasti! Laivat ja raitiovaunut liikkuvat tiheään! Metroreiteissäkään ei ole valittamista. Kaiken kaikkiaan kaupunkin ydinalueiden joukkoliikenne on järjestetty ihailtavasti! Täytyy suorastaan kiittää ja kumartaa Istanbulia tästä, sillä olemme olleet niin lukuisissa metropoleissa, joissa liikenne takkuilree pahasti. Täällä ainoa ongelma on rautiovaunujen täyttöaste, eli väkeä on pilvin pimein. Aina on kuitenkin mahtunut kyytiin, ja jos istumaan ei heti pääse, jossain vaiheessa paikka kuitenkin vapautuu. Viimeistään silloin, kun olet jo itsekin poistumassa. 

Aasian puolisko näytti Uskudarin kohdilta samanmoiselta kuin Eurooppa. Ajattelimme vertailla olisiko Aasiassa halvempaa, erilkaista arkkitehtuuria tai nuhjuisempia rakennuksia, mutta noilta kohdin eroja ei löytynyt. Luulen, että laitakaupunki voisi näyttää köyhemmältä, mutta Uskodarin moskeijat nousivat rannasta yhtä hohdokkaina kuin eurooppalaiset serkkunsakin ja kauppojen tarjonta oli yhtä monenkirjavaa. Ravintoloista tässä kaupungissa tykätään salmen molemmin puolin, niin Aasiassa kuin Euroopassakin niitä on pitkinä letkoina. Osa on vaatimatonta terassiravintolaa, osa loisteliasta sisätilaa.

Muutimme tänään aamusta toiseen huoneistoon, sillä Orgun-isäntämme oli tehnyt päällekäin varauksen. Hän ajoi meidät edellisestä kodistamme pihalle, mutta ohjasi kohteliaasti laukkujamme kantaen meidät uuteen residenssiin. Tämä on sinänsä jopa parempi, että tämä on aivan rautiovaunupysäkin vieressä ja tässä on selkeästi kaksi erillistä makuuhuonetta kunnon sänkyineen. Edellisessä paikassa nukuimme Kallen kanssa vuodesohvalla, joka aaltoili joka suuntaan. Siinä oli niin miljoona kuoppaa ja painaumaa, että kroppani oli tuhannen mutkalla. Jalkani nuosivat ylös ja niskan kohdilta painuin alas. 

Huomenna voin kirjoittaa Istanbulista yleiskuvauksen. Nyt olen niin väsynyt tämän neljän päivän ravauksen jälkeen, etten jaksa kuin syödä loppu illan. Kallen kanssa olemme tottuneet hidastempoisempaan reissaukseen, mutta nuori pikku-siskoni on niin energinen, erityisesti ostosmatkailun suhteen, että olemme nyt saaneet kiriä askeleitamme pysyäksemme perässä. Onhan se luonnollista, että jos on lyhyellä matkalla, haluaa nähdä mahdollisimman paljon, ja siksi tempo saattaa yltyä melkoiseksi. Vanhempanikin ovat kovia kulttuurimatkailijoita ja nyt he ovat saaneet kunnon annoksen ainakin moskeijataidetta.

 

Grand Bazaar

Grand Bazaar

Yeni Camii

Yeni Camii

Kirjoittajasta

Anssku

Pesunkestävä humanisti, hippimäinen yhteiskuntapohdiskelija, sydämeltään vasemmistolainen, minimalistisen elämäntavan kannattaja ja luonnon kauneuden suuri ihailija.

Kommentoi